Oli Vantaan taloudellinen tilanne mikä tahansa, niin nuorille on löydyttävä koulutusta, työtä ja uskoa tulevaisuuteen. Nuorista on huolehdittava. Meillä ei ole varaa masentuneisiin, uupuneisiin tai mielenterveysongelmien takia eläköityneisiin nuoriin.
Olemme varmasti kaikki lukeneet Vantaan talouden tasapainottamis- ja velkaohjelmasta. Ohjelmassa on ehdotettu rajuja säästöjä opetus- ja sivistystoimeen: Kouluavustajien määrää ollaan vähentämässä, samoin lukiokurssien määrää, A2-kielen minimiryhmäkokoja ollaan nostamassa, koulujen johtokuntia lopettamassa jne. Samanaikaisesti kuitenkin toteutetaan ohjelmaa, jossa suuri osa erityisoppilaista sijoitetaan lähikouluihin. Yhtälö on mahdoton. Opetus Vantaan peruskouluissa ja lukiossa maksaa jo nyt 1 000 euroa vähemmän per oppilas kuin esimerkiksi Helsingissä.
Opetustoimi on kunnallisten palveluiden ydintoimintaa. Kouluissa tarvitaan riittävästi ihmisiä, jotka jaksavat huolehtia lapsista: opettajia, kouluavustajia, koulupsykologeja ja kuraattoreita. Lapsien ja nuorten ongelmiin täytyy ehtiä ja osata puuttua pikaisesti. Eikö ketään kiinnosta tutkimukset 90-luvun lama-ajan koulusäästöjen vaikutuksista? Lastenpsykiatri Heidi Somersalo totesi HS:ssa, että ”koulusäästöillä on suuri kansanterveydellinen vaikutus, jos ajatellaan myöhempiä sairastumisia, kuten masennusta ja käytöshäiriöitä” (HS 12.8.2012).
Vantaan kaavailemat säästöt opetustoimesta ovat kohtuuttomat. Säästöt jättävät apua tarvitsevat lapset ja nuoret tuuliajolle, mutta heikentävät myös Vantaan mainetta työnantajana ja vaikuttavat koulujen henkilökunnan jaksamiseen.
Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri on sitä mieltä, että talouden kestävyysvaje saadaan aisoihin ehkäisemällä erityisesti nuorten masennusta (Kaleva 26.8.2012).
Vuonna 2011 mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriön vuoksi eläkkeelle joutui 1 569 alle 30-vuotiasta suomalaista. Tämä tarkoittaa neljä nuorta joka päivä. Masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle joutui yli 500 nuorta, mikä on enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla.
Lue myös blogini opetuksesta (kohdassa blogit)