SOTE:sta pääkaupunkiseudun valtuutettujen keskustelutilaisuudessa

16.05. 2018

Tiistaina 15.5. kokoontuivat Vantaan Mercuriassa pääkaupunkiseudun valtuustot yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Aiheena oli pääkaupunkiseudun yhteinen kannanotto sote- ja maakuntauudistukseen. Kaikki kaupungit päätyivät vahvistamaan lausunnon, joka vaatii uudistuksen perumista. Helsingissä äänestys päättyi äänin 79–3, Espoossa äänin 49–24, Vantaalla äänin 48-16. Kauniaisten valtuusto oli päätöksestä yksimielinen.

Valtuutetuilla oli mahdollisuus pitää MINUUTIN puheenvuoro. Alla omani:

Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät pääkaupunkiseudun valtuutetut

Sote-, maakunta- ja valinnanvapausuudistuksen lainsäädäntö tulee hylätä ja valmistella uudelleen.

Soteuudistuksella piti korjata nykyjärjestelmän puutteet: ontuva yhteistyö eri toimijoiden välillä, huono peruspalveluiden saatavuus, eriarvoisuus väestöryhmien välillä ja monimutkainen rahoitus. Suunnittelu eteni hyvin, kunnes valinnanvapaus ja maakuntahallinto koplattiin yhteen. Kukaan ei ole kyennyt osoittamaan, kuinka valinnanvapaus ja maakuntauudistus korjaavat nykyjärjestelmän puutteet.

Valinnanvapaus on suuri taloudellinen riski, jolla ei saada kansalaisille yhtään lisää terveyttä eikä hyvinvointia.

Suunniteltu sote- ja maakuntauudistus ei sovellu pääkaupunkiseudun tarpeisiin. Pääkaupunkiseutu on Suomen talouden veturi. Kaupungit menettävät suuren osan verotuloistaan ja talouden suunnittelu vaikeutuu – siitä kärsii lopulta koko Suomi.

Maakunta- ja soteuudistus ei toteuta sille asetettuja tavoitteita eikä sitä ole syytä esitetyssä muodossaan hyväksyä.

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista