Hammashoidon tilanne Vantaalla

20.06. 2022

Meillä oli 20.6. kaupunginvaltuuston viimeinen kokous ennen kesätaukoa. Käsittelyssä olivat mm. ensimmäinen osavuosikatsaus ja vuoden 2023 talousarviolaadinnan kehys. Pidin oman puheenvuoroni osavuosikatsauksesta ja keskityin erityisesti hammashoitoon.

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, kuntalaiset

Voisin puhua tässä kohdassa Vantaan suht´ hyvästä taloudellisesta tilanteesta sekä hallitusta lainakannasta tai pikäaikaistyöttömyydestä ja nuorten pahoinvoinnista. Tai siitä, että kaikki perusopetuksen päättäneet oppilaat jatkavat opintojaan toisella asteella tai TUVA-koulutuksessa, kiitos oppivelvollisuuden laajentamisen. Mutta en puhu niistä. Otan esille yhden asian, joka on kuntalaisille tällä hetkellä akuutti, nimittäin hammashoitoon pääsy.

Hammashoidon tilanne Vantaalla on erittäin vaikea. Saan viikoittain viestejä kuntalaisilta. He kertovat, että ajanvaraus ei toimi, takaisinsoitto ei toimi, aikoja ei saa. Tai jos sattuu saamaan ajan, niin aivan toiselle puolelle kaupunkia kuin missä itse asuu.

Ikävintä on, että tilanne on ollut tiedossa jo pitkään. Suun terveydenhuollon liikelaitoksella olisi ollut aikaa reagoida asiaan, mutta valitettavan hitaasti korjaustoimenpiteitä tehdään.

Käsittelimme tänään kaupunginhallituksessa sosialidemokraattisen valtuustoryhmän 13. joulukuuta 2021 jättämää valtuustoaloitetta. Valtuustoryhmämme kysyi jo joulukuussa, siis puoli vuotta sitten, mihin toimenpiteisiin Vantaan suun ja terveydenhuollon liikelaitos on ryhtynyt, jotta kuntalaiset saisivat yhteyden hammashoitoon ja pääsisivät hoitoon. Jo puoli vuotta sitten kirjoitimme, että aikaa saa odottaa useita kuukausia.

Arvoisa puheenjohtaja, toivon todellakin, että kaupunki nyt tekee kaikkensa hammashoidon hoitojonojen purkamiseksi. Hoitamattomat hampaat altistavat muillekin sairauksille. Lisäksi toivon, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus ottaa vakavaan pohdintaansa sen, kuinka hammashoidon ongelmat saadaan purettua. Hyvinvointialue tulee nimittäin saamaan perintönä hammashoidon pitkät jonot ja toimimattoman ajanvarauksen. Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista