Pähkinärinteen nuorisotilasta

09.04. 2013

Kiersin 4.4. 2013 vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtajan Päivi Laakson (sd) kanssa kaikki tilat: nuoristotilan, kirjaston ja talonmiehen asunnon ja juttelin nuorten kanssa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Pähkinärinteen nuoristotilan eli Nurkan tiloista ei ole taloudellisesti järkevää luopua. Ja sen puolesta toimin.

Valtuusto on hyväksynyt viime kaudella talouden tasapainottamis- ja velkaohjelman, tiedän että se sitoo minuakin ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että Vantaan talous on saatava kuntoon. Talous- ja velkaohjelma (TVO) on kuitenkin hyväksytty isona kokonaisuutena. Silloin on aina mahdollista, että osa periaatepäätöksistä osoittautuu huonoiksi ja ajatellut säästöt lisäävätkin kustannuksia jollakin muulla tavoin.  TVO:ssa on päätetty, että ulkopuolisista vuokratiloista luovutaan vähitellen. Nuorisotoimen osalta päätös tarkoittaisi mm. luopumista ulkopuoliselta vuokratusta Pähkinärinteen nuorisotilasta.

Vanhempien ja nuorten kanssa Pähkiksen nuorisotilassa Nurkassa 12.4.2013

Vanhempien ja nuorten kanssa Pähkiksen nuorisotilassa Nurkassa 12.4.2013

Virkamiehet ovat nyt aloittaneet valmistelut korvaavien tilojen löytämiseksi kaupungin omassa omistuksessa olevista tiloista. Tavoitteena olisi irtisanoa nuorisotilan vuokrasopimus kesäkuun loppuun mennessä, niin että tilat olisivat tyhjillään vuoden 2014 alkaessa. Ongelmana on se, että Pähkinärinteen alueella ei ole olemassa kaupungin omia tiloja, joihin toiminnan voisi siirtää.

Nurkan toiminta on ajateltu siirrettäväksi kolmeen eri paikkaan: pääosin Pähkinärinteen kirjaston tiloihin, Pähkinärinteen koulun talonmiehen asuntoon sekä koulun liikuntasaliin. Suunnitelma voi näyttää paperilla järkevältä, mutta todellisuus on toista.

Nuoristotila on vuokrattu yksityiseltä.  Nuorisotila on toiminut samassa paikassa vuodesta  1996. Tilassa on noin 300 m2 ja vuokra on 26 000 €/vuosi. Kirjastolla on tilaa 350 m2 ja kaupunki perii sisäistä vuokraa noin 50 000 €/vuosi.  Siihen suhteutettuna yksityisen perimä vuokra nuorisotilasta on kohtuullinen. Pähkinärinteen kirjasto on toiminut tiloissa vuodesta 1981 alkaen.

Pähkinärinteen kirjasto on Vantaan pienin kirjasto, mutta lainaus- ja kävijäluvut ovat hyvässä kasvussa. Esimerkiksi lasten osaston lainaukset lisääntyivät yli 11 % tammikuusta 2012 tammikuuhun 2013.

Pähkinärinteen koulun talonmiehen asunto on noin 70 m2 ja siinä toimii tällä hetkellä lasten iltapäiväkerho. Tila on erittäin sokkeloinen ja vaatisi kunnostusta. Jatkaisiko iltapäiväkerho tiloissa muutoksen jälkeen? Iltapäiväkerhoon on ilmoittautunut noin 40 lasta.

Koulun liikuntasali on jo nyt urheiluseurojen aktiivisessa iltakäytössä.

Vantaalla on aiemmin kokeiltu kirjaston ja nuorisotilojen yhteiskäyttöä. Mikkolassa on ollut Lentävä lautanen ja Koivukylässä Kirnu. Molemmissa toiminta on loppunut nopeasti, koska konsepti ei toiminut. Kävijät eivät oikein tienneet, mikä tila oli kyseessä.

Kuinka kirjaston 350 m2:iin saadaan sijoitettua nuorisotilan 300 m2. Mihin mahtuvat biljardipöytä, pingispöytä jne. Kattoonko päiväsajaksi? Kirjaston tilat ovat jo nyt tehokäytössä. Mitä maksaa remontti, joka on pakko tehdä, jotta kirjaston tilat toimisivat sekä kirjastona että nuorisotilana? Ja mitä maksaa talonmiehen asunnon muuttaminen nuorisotilaksi? Sitä kysyn teknisessä lautakunnassa tänään 9.4.

Vantaalla on 12 nuorisotilaa, Pähkinärinteen nuorisotilassa on 5. eniten kävijöitä koko Vantaalla, yli 8 000 kävijää/vuosi, noin 40-70 nuorta/ilta.

Nuorisotilan toimintojen siirtäminen osittain kirjaston tiloihin, osittain talonmiehen asuntoon ja osittain koulun liikuntasaliin ei ole realistinen vaihtoehto.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista