Yleissitovuus on yrittäjänkin etu

20.03. 2019

Minulla ei ole mitään pahaa yksittäistä yrittäjää vastaan, arvostan hänen työtään ja tiedän varsinkin yksinyrittäjän tekevän pitkää päivää. Olen itsekin yrittäjien lapsi.

Yrittäjäjärjestöt aktivoituivat yrittäjämyönteisen hallituksemme aikana ja aivan tarpeettomasti etsivät yhteentörmäyksiä palkansaajien kanssa. Vaikka hallitusta ei enää ole, niin tarkoitukselliset yhteentörmäykset jatkuvat.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Romakkaniemi (HS 16.3.2019) vaatii paikallisen sopimisen vapauttamista ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista. Minun on vaikea uskoa, että yrittäjä on sitä mieltä. Yleissitovuus on taannut työrauhan sekä yrittäjälle että työntekijälle, lisännyt ennustettavuutta ja vakautta työmarkkinoilla. Haluaisiko yrittäjä käyttää kaiken aikansa jatkuvaan palkkojen ja työehtojen sopimiseen kunkin kanssa erikseen? Ei. Meidän sopimusjärjestelmämme on taannut yrityksille rauhallisen, ennakoidun ja turvallisen toimintaympäristön, miksi ihmeessä se haluttaisiin romuttaa?

Yleissitovuus turvaa vähimmäisehdot työntekijöille. Yleissitovuus estää yritysten välisen epäterveen kilpailun, jossa poljetaan palkkoja ja työehtoja. Paikallinen sopiminen on jo nyt mahdollista ja yrittäjä voi aina maksaa enemmän kuin TESin minimi on.

 

 

 

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista