Vihreä siirtymä tuli liian myöhään

01.10. 2022

Mielipiteeni Vantaan Sanomissa 5.10.2022

Eduskunta-avustaja Aidanjuuri (ps) on pahasti sivuraiteilla väittäessään vihreän siirtymän eli uusiutuvan energian aiheuttavan korkeat sähkölaskut (Vantaan Sanomat 28.9.2022). Asia on juuri päinvastoin: hinnat ovat korkeat, koska vihreä siirtymä on monissa maissa ollut aivan liian hidasta.

Jos hidas vihreä siirtymä olisi tae halvasta sähköstä, kuten Aidanjuuri väittää, niin Britannialla menisi nyt todella hyvin. Siellä nimittäin yhä noin 45 % sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Suomessa vastaava luku on noin 10 %. Britin palkkapussista sähköön kuluu tuplasti enemmän kuin suomalaisen palkkapussista ja lähes kolmasosa brittiläisistä kotitalouksista ajautuu tänä talvena köyhyysrajan alapuolelle korkeiden sähkölaskujensa vuoksi.

Olen Aidanjuuren kanssa samaa mieltä siitä, että sähkön on oltava kohtuuhintaista ja että sähkön hintaa on saatava alemmaksi. Siihen ei kuitenkaan ole keinona se, että valtio maksaa kuluttajien sähkölaskut, kuten Aidanjuuri ehdottaa. Koska sähkön hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin tehokkain pikakeino tänä talvena on vähentää kulutusta. Samaan aikaan on jatkettava nopeaa siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista.

Vantaan Sanomat 5.10.2022
Vantaan Sanomat 28.9.2022

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista