Varhaiskasvatus on lapsen oikeus

05.09. 2018

Vantaan Sanomat uutisoi, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus maksaa kaupungille vuosittain 5,5 miljoonaa euroa (VS 25.8.). Jutusta puuttui valitettavasti olennaisia osia.

Demareiden johdolla päätettiin budjettineuvotteluissa, että lapsen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen palautetaan elokuusta 2018 alkaen. Haluamme, että lapsia ei aseteta eriarvoiseen asemaan perhetaustansa vuoksi. Kaupunki arvioi kustannuksen olevan noin 2,4 miljoonaa €/vuosi.  Tuolloin arvioitiin, että paviljonkeja tarvitaan neljä. Tilanteet muuttuvat ja arviot eivät ole pitäneet paikkaansa. Paviljonkeja hankitaankin kuusi ja niiden hankinta on ollut kalliimpaa kuin arvioitiin.

Kaikki varhaiskasvatuksen lisääntyneet kustannukset eivät johdu subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta. Varhaiskasvatusikäisen lasten määrä kasvaa kaupungissamme ja uusia päiväkoteja tarvitaan jo sen vuoksi. Työllisyystilanne on parantunut ja moni työttömänä ollut vanhempi on saanut töitä ja siksi lapsi on siirtynyt takaisin kokopäivähoitoon.  Kun päivähoito-oikeutta rajattiin, luovuttiin seitsemästä huonokuntoisesta ryhmäperhepäivähoidon tilasta. Ne olisi joka tapauksessa pitänyt korjata. Se, että lastentarhanopettajille ja lastenhoitajille maksetaan parempaa palkkaa ja mahdollisesti muuttoavustusta ei liity subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen kustannuksiin mitenkään, toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää.

Vantaan Sanomat 9.9.2018

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista