Vantaan ratikasta – aloite kunnallisesta kansanäänestyksestä

25.04. 2022

Meillä oli 25.4. valtuustossa käsittelyssä aloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämiseksi raitiovaunuhankkeesta. Mielestäni kuntalaiset ovat valinneet valtuutetut päättämään myös ratikasta. Suunnitellaan nyt ensin rauhassa ja päätetään ratikan mahdollisesta rakentamisesta vuonna 2023, kun on päätösten aika.

Alla oma puheenvuoroni valtuustossa:

Puheenjohtaja, valtuutetut,

Teimme joulukuussa 2019 tässä salissa päätöksen ratikan yksityiskohtaisen suunnittelun aloittamisesta. Se suunnittelu on nyt hyvässä vauhdissa. Kun ensi vuonna päätämme ratikan rakentamisesta, niin meillä on käytössämme satojen sivujen laajuinen aineisto, jossa on mukana yksityiskohtaiset teknistaloudelliset suunnitelmat ja selvitykset.

Ratikan rakentamispäätös tulee olemaan Vantaan tähänastisen historian suurin päätös, siitä olen aloitteen tekijöiden kanssa samaa mieltä. Ja juuri sen vuoksi rakentamispäätöksen pitää perustua tietoon eikä tunteeseen. ”Kannatatko vai vastustatko ratikan rakentamista Vantaalle” olisi aivan liian yksinkertainen ja tunnepitoinen kysymys kysyttäväksi kunnallisessa kansanäänestyksessä näin isosta ja monimutkaisesta asiasta.

Kuntalaiset ovat valinneet meidät valtuustoon päättämään asioista puolestaan, myös ratikasta. Näinhän edustuksellinen demokratia toimii. Meidän valtuutettujen velvollisuutena on perehtyä suunnitelmiin ja laskelmiin ja tehdä tietoihin ja selvityksiin perustuen päätös, joka on Vantaan ja vantaalaisten kannalta paras.

Valtuutettu Saimen on 4. tammikuuta jättänyt myös kuntalaisaloitteen tästä samasta asiasta eli kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä ratikkahankkeesta. Aloitteen on neljässä kuukaudessa allekirjoittanut 186 kuntalaista. Mielestäni kovin vähän, mikä osoittaa, että kuntalaiset luottavat valtuutettujen kykyyn tehdä päätös siitä, rakennetaanko ratikka vai ei, sitten, kun päätöksen aika on.

Ja katsokaa tietoa Vantaan ratikan suunnittelusta, sitä on tarjolla paljon sivulla Vantaan ratikka | Vantaa

Vantaan Sanomien juttu asiasta: Vantaalaiset eivät pääse äänestämään ratikasta – Valtuutettu: Ehkä kuntalaisilla on ”väärä mielipide” | Paikalliset | Vantaan Sanomat

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista