Vantaan lausunto hallituksen sote-uudistuksesta

21.09. 2020

Käsittelimme 21.9. Vantaan kaupunginvaltuustossa Vantaan lausuntoa hallituksen sote-esitykseen. Alla oma puheenvuoroni:

Kukaanhan ei kiistä sitä, että tarvitsemme sosiaali- ja terveysuudistuksen.  Järjestelmämme on sekava, monimutkainen ja eriarvoistava.  Sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat meillä kunnat, kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit, työterveyshuolto ja kymmenet muut organisaatiot. Hallituksen sote-uudistuksen ajatuksena on että perusterveydenhuolto, vammaispalvelut, sosiaalipalvelut ja lukuisat muut palvelut ovat saman järjestäjän vastuulla. Satojen toimijoiden sijaan meillä on jatkossa 21 sote-maakuntaa ja Helsinki.

Hallituksen esitys sote-uudistuksesta ei ole vielä täydellinen, mutta se on tarpeeksi hyvä, på svenska lagom bra. Oleellista on, että palveluiden järjestäminen on riittävän suurilla toimijoilla, sote-maakunnilla.  Siksi Vantaankaan ei pidä lausunnossaan korostaa kuntapohjaista mallia, koska se ei ole realistinen vaihtoehto. Rokkaselle sanoisin, että muistaakseni kokoomus ajoi viime kaudella jättimaakuntaa yhdistettynä markkinatalousmalliin. Uuttamaata on nyt kuultu, toisin kuin Sipilän-Orpon hallituksen aikana. Ja ymmärtääkseni Vantaa-Kerava -malli on nyt Vantaan toiveiden mukainen.

Vantaan kannalta oleellista on keskittyä vaikuttamaan rahoitusmalliin, joka esitetyssä muodossaan kohtelisi kaltoin Vantaan tapaista kuntaa, joka on pystynyt pitämään kustannuksensa kurissa. Lausunnossa ollaan syystä huolissaan rahoitusmallin kielteisistä vaikutuksista Vantaalle.

Toinen tärkeä asia rahoituksen kannalta on, että sote-maakunnat tarvitsevat jaksossa verotusoikeuden, joka mahdollistaa niille vastuun taloudestaan. Vahvan valtiorahoitteisen mallin on oltava vain väliaikainen ratkaisu.

Itse olen hyvin tyytyväinen Vantaan lausuntoon kysymyksen 61 osalta. Oppilas- ja opiskelijahuollon järjestämisvastuu tulisi säilyttää kuntien tehtävänä eikä siirtää sote-maakuntien vastuulle. Psykologit ja kuraattorit kuuluvat kiinteästi kouluyhteisöön, eivät sote-maakuntaan.

Me tarvitsemme ehdottomasti sote-uudistuksen. Ihmisillä pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus päästä lääkäriin ja saada sosiaalipalveluita ilman, että sillä missä asuu, minkä ikäinen on, onko töissä vai ei, on merkitystä. Hallituksen esitys luo meille vahvan julkisrahoitteisen mallin, jota tarvittaessa voidaan täydentää ostoilla yksityisiltä toimijoilta silloin, kun niitä tarvitaan. Malli ei ole täydellinen, mutta perusta on kunnossa. Tämä mallin kanssa voi elää ja edetä.

Lue lisää sote-uudistuksesta:

https://soteuudistus.fi/ajankohtaista

Tags

% kommenttia to “Vantaan lausunto hallituksen sote-uudistuksesta”

  1. Eija Saha

    Sote on mielenkiintoinen. Sen uudistus lähti mm. terveyskeskusjonojen poistamiseen. Se hoituisi resurssien = rahan ja henkilöstön lisäämisellä. Kannatat julkista terveydenhuoltoa. Se ei ole pärjännyt ilman yksityisten apua. Tämä on maksanut lähes 20 mrd. Maksaa saman jatkossakin. Heität pallon maakunnille. Miten he käytännössä poistavat jonot nykyresurssein? Jotenkin on ristiriitaista sekin, että kannatat maakuntia, mutta enemmän omaa Vantaa-Kerava ”maakuntaa”. Alkuperäinen Uusimaa on nyt 4 Uusimaata. Et myöskään pidä siitä, että Vantaan miljoonat viedään. Ei yksikään kunta pidä, mutta niin käy, jos sote toteutuu. Kaikkihan odottavat parempaa, jonka hallitus on luvannut. Mitähän se parempi käytännössä on? Osannet vääntää rautalangasta.

    Vastaa

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista