Vantaa ei saa unohtaa vanhuksiaan

21.02. 2021

Vantaalla on nyt 13 000 yli 75-vuotiasta ja vuonna 2025 jo 20 000. Moni ikäihminen haluaa asua kotona niin kauan kuin mahdollista ja se on hienoa. Yli 75-vuotiaista yli 93 % asuu kotonaan. Kaikki eivät siihen kuitenkaan pysty ja kenenkään ei pitäisi joutua, jos ei kotona pärjää.

Muistisairaiden vanhusten määrä kasvaa nopeasti. Vantaalla on nyt noin 3 000 muistisairasta, vuonna 2025 jo 4 000 ja vuonna 2030 jopa 5 000. He eivät useinkaan pysty asumaan kotonaan. Meidän on pidettävä huoli siitä, että meillä on riittävästi ympärivuorokautisia hoivapaikkoja vanhuksille.

Oma äitini on 80-vuotias ja erittäin hyvässä kunnossa. Hän oli 30 vuotta laitosapulaisena vanhainkodissa. Minäkin pääsin sinne töihin. Olin kylvettäjänä ja laitosapulaisena vuodeosastolla.  Vanhukset pestiin joka aamu, kukaan ei maannut pissaisissa vaipoissa. Kaikki kynnelle kykenevät vietiin päivittäin ulos raikkaaseen ilmaan. Siellä he istuivat seurustelemassa ja vahtivat toinen toistaan. Jos joku lähti harhailemaan, niin vierestä jo huudettiin: ”Martta karkaa!”. Myös lievästi kehitysvammaiset asuivat vanhainkodissa. Heillä oli kullakin tärkeä tehtävänsä: Oiva vahti, ettei kukaan jäänyt kerran päivässä käyvän linja-auton alle ja Köpi haki polkupyörällään postin kyliltä. Vanhuksia ei jätetty selviytymään yksin.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista