Valtio maksaa yrittäjien eläkkeitä

06.02. 2020

Helsingin Sanomat uutisoi 4.2., että valtiolla on kaksi rahareikää yli muiden – kunnat ja eläkkeet. Moni ei tiedä, että valtio maksaa yrittäjien eläkkeitä yhä enenevässä määrin. Valtio nimittäin maksaa sen osan nyt eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeestä, johon töissä olevien yrittäjien maksamat eläkemaksut eivät riitä. Yrittäjien eläkkeellä on valtion takuu. Vuonna 2012 veronmaksajien kukkarosta maksettiin yrittäjien eläkkeitä noin 30 miljoonaa, vuoden 2019 budjetista lähes 280 miljoonaa ja vuoden 2020 budjetista jo 329 miljoonaa. Summa nousee koko ajan, koska nykyiset yrittäjät maksavat liian pieniä eläkemaksuja ja koska maksuja ei rahastoida.

Työntekijän ja yrittäjän työeläkemaksut ovat suunnilleen saman suuruiset, noin 25 %. Työntekijän eläkemaksu on jaettu työnantajan ja –työntekijän kesken. Koska yrittäjä on myös itsensä työnantaja, tarkoitus on, että hän maksaa maksun kokonaisuudessaan ja hinnoittelee sen tuotteidensa ja palveluidensa hintaan. Yrittäjä, joka ei sisällytä omaa eläkemaksuaan hintoihinsa vääristää markkinoita. Toisin kuin palkansaaja, yrittäjä voi itse määritellä työtulonsa suuruuden. Työeläkeyhtiö Elo uutisoi vuoden 2017 keväällä, että joka kolmas yrittäjä on määritellyt työtulonsa niin alhaisiksi, että se ei takaa riittävää turvaa eläkeajan, työttömyyden tai sairauden varalle. Suomen yrittäjien Yksinyrittäjä-kyselyssä 2019 hieman yli puolet kaikista vastanneista ilmoittaa YEL-työtulonsa olevan alle 13 000 euroa vuodessa. Vain noin kolmannes kaikista ilmoittaa maksavansa riittävästi YEL-maksua. Se on erikoista, sillä toisin kuin palkansaajalle, yrittäjälle eläkemaksu on täysin vähennyskelpoinen verotuksessa. Yrittäjän tulisi huolehtia tulevaisuudestaan, kuten palkansaajienkin pitää.

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laadittiin raportti Yrittäjän työeläketurvan kehittämiseksi (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja 2019:23), jossa esitettyjä ehdotuksia Suomen Yrittäjät vastustivat.

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan vuosittaiset 0,7-hoitajamitoituksen kulut ovat 240 miljoonaa (YLE 6.2.2020). Yrittäjät voisivat mahdollistaa vanhusten paremman hoidon maksamalla eläkemaksuja, jotka vastaavat heidän työtulojaan. Silloin valtion ei tarvitsisi maksaa verovaroista jo eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeitä.

Helsingin Sanomat 4.2.2020

Yrittäjien eläketurvan kehittäminen sosiaali- ja terveysministeriö julkaisu 2019:23

Yksinyrittäjäkysely 2019 (Suomen Yrittäjät)

Valtion talousarvio 2020

YLE 6.2.2020

Kuinka yrittäjät eläkevakuuttavat – Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 1/2020 (lisätty 14.7.2020)

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista