Valituksia tulee tehdä vastuullisesti

06.04. 2023

Helsingin Sanomissa oli kolumni ‘Valituksia ei pitäisi tehdä kiusan vuoksi’ (31.3.) Olen samaa mieltä: kiusanteko ei ole vastuullista. Eikä varsinkaan silloin, jos sitä tekee yritys, joka mainostaa itseään vastuullisena. 

Tuuliteollisuusyritys Ilmatar kertoo nettisivullaan vastuullisuuden ohjaavan kaikkea tekemistään. Totuus näyttää kuitenkin toisenlaiselta. Ilmatar rakensi Niittysmäen-Konkasmäen tuuliteollisuualueen Leppävirralle vuonna 2017. Asukkaat vaativat melun vuoksi melumittauksia ja mittausten mukaan melu ylittikin sallitut rajat. Kunta vaati Ilmattarelta ympäristölupaa. Ilmatar kieltäytyi ja esitti, että heidän teettämänsä melumittaukset oli väärin tehty. Ilmattarelle annettiin uusi mahdollisuus ja se teetti toisella alihankkijalla uuden melumittauksen. Myös tämä mittaus osoitti melun olevan vastoin määräyksiä. Ilmatar vetosi siihen, että toinenkin mittaus oli virheellinen. Ilmattarelle annettiin vielä kolmaskin mahdollisuus ja paikalle tulivat mittaajat Tanskasta. Jälleen melumittaukset osoittivat melun ylittävän raja-arvot. Hallinto-oikeus velvoitti Ilmattaren hakemaan ympäristölupaa 50.000 euron uhkasakolla. Mitä teki Ilmatar? Valitti asiasta.

Tuulivoimayhtiöille annettu omavalvonta mietityttää: ne valvovat itse itseään, teettävät mittauksia itse ja tulkitsevat itse mittausten tuloksia viranomaisille. Jos liikenteessä toimittaisiin samalla tavalla, niin autoilijat vahtisivat itse ajonopeuttaan ja ilmoittaisivat poliisille ylinopeudesta saadakseen sakon.

Ilmatar totesi Leppävirtaa koskevassa YLEn uutisessa (13.10.2022) että ‘yrityksellä ei ole ollut vastaavaa prosessia sen muissa tuulivoimaloissa’. Vastaava prosessi on kuitenkin ollut käynnissä Luhangan Latamäessä vuodesta 2014, jonne Ilmatar rakensi ensimmäisen tuuliteollisuusalueensa. Nykyään alueen omistaa Luhanka Tuuli ky, joka on jatkanut Ilmattaren aloittamaa väsytystaistelua kuntalaisia vastaan. Ihmiset ovat kärsineet raja-arvot ylittävästä melusta yli 9 vuotta.

Vastuullinen yritys ei kiemurtele vaan korjaa toimintansa virheet ja puutteet. Se on viestinnässään avoin ja kantaa vastuunsa. Pakollinen ympäristölupa kaikille tuulivoimaloille loisi turvaa kansalaisille ja vaikeuttaisi keinottelua. Meluvalvonta ja melumittaus sekä tulosten tulkinta tulisi antaa viranomaisille. Tarvitsemme tuulivoimalain, jolla saadaan vastuuttomat yritykset kuriin.

Muut asiaan liittyvät jutut:

Tarvitaan tuulivoimalaki 17.3.2023

Tuulivoimaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä (7.3.2023)

Kunnanjohtajan kaksoisrooli osa 2 22.11.2022

Kunnanjohtajan kaksoisrooli 30.10.2022

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista