Tekee mieli, mutta ei voi!

26.11. 2015

Puheenvuoroni  OAJ:n valtuuston syyskokouksessa:

Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät valtuutetut

Opetusministeri Grahn-Laasonen kertoi eilen valtuustolle, että OECD:n mukaan Suomen ongelmana on aikuisten osaamisen puute. Hän myös mainitsi oman isänsä ikäluokan olevan niitä viimeisiä, jotka pystyvät tekemään työuransa saman työnantajan palveluksessa ja samassa ammatissa. Totta. Etlan arvion mukaan kolmasosa Suomen nykyisistä ammateista katoaa 20 vuoden sisällä.

Meistä valtuutetuista jotkut joutuvat kouluttautumaan uudelleen, mutta meitä nuoremmista suurin osa joutuu tai saa hankkia itselleen uuden ammatin. Kysymys kuuluukin – millä rahalla?

Edellinen hallitus leikkasi ammatillisen aikuiskoulutuksen rahoitusta yli 30 % ja ammatillisen lisäkoulutuksen lähes 40 %. Toiseen samantasoiseen korkea-asteen tutkintoon ei enää saa opintorahaa eikä asumistukea.

Nykyinen hallitus vaikeuttaa jälleen ihmisten mahdollisuuksia päivittää osaamistaan, sillä hallitus on heikentämässä aikuiskoulutustukea ja muuttamassa sitä lainapainotteiseksi.

Aikuiskoulutustukea sai viime vuonna 18 000 ihmistä. Määrä on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Tuen turvin on voinut opiskella koko tutkinnnon, sen osia tai hankkia ammatillista täydennyskoulutusta. Se on mahdollistanut työttömyyden ennaltaehkäisemisen oma-aloitteisesti. 2 500 euron kuukausituloilla tuki alenee 1 400 eurosta 700 euroon, ellei ota lainaa.

Jos maamme hallitukset puhuvat kauniisti koulutuksen merkityksestä, mutta toimivat toisin, niin toivottavasti edes OAJ jaksaa pitää esillä aikuisiän koulutuksen tärkeyttä – elinikäistä oppimista. Kyse on suuresta koulutuspoliittisesta asiasta ja tasa-arvosta: köyhällä ei enää ole jatkossa varaa opiskella uutta ammattia.

Alan nyt ymmärtää, miksi Sipilän hallitusohjelmassa ei puhuta elinikäisestä oppimisesta, vaan hallituksen tavoitteeksi on kirjattu, että Suomi on kymmenen vuoden kuluttua maa, jossa ”tekee mieli oppia koko ajan uutta”. Tekee varmasti mieli, mutta kun ei ole varaa, niin ei voi.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista