Tehdään Varia näkyväksi! – budjettipuheenvuoro 12.11.2018

12.11. 2018

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Koko Sipilän hallituskauden ajan olen puhunut Vantaan budjettikokouksissa ammatillisesta koulutuksesta. Myös tänään. Rahoitusleikkaukset ovat nakertaneet päivittäistä työskentelyä. Opiskelijoiden perusosaaminen ohentuu ja kaventuu. Samalla ohentuu suomalainen ammattitaito.

Vietin viime perjantaina koko päivän Variassa aamu kahdeksasta iltaviiteen. Olin mukana koulun normaalissa arjessa ilman mitään erityisjärjestelyitä. Tapasin avoimia ja innostuneita opiskelijoita ja näin, miten paljon Variassa osataan.

Variassa tarvitaan lisää erityisopettajia, opinto-ohjaajia, s2-kielen opettajia, lisää tunteja matematiikan ja kielten opetukseen. Yksinkertaisesti enemmän opettajan antamaa opetusta. Niiden saamiseksi tarvitaan valtiolta tulevan perusrahoituksen lisäämistä.

On myös asioita, joita on mahdollista muuttaa ilman budjettiin määriteltäviä rahasummia, jos vain halutaan.

Tuntuu, että Varia on unohduksissa. Varian osaaminen ei näy eikä kuulu kaupungilla, vaikka talossa on valtava määrä potentiaalia. Tarvitaan tiedottamista ja markkinointia, osaamisesta kertomista. Meillä on kaupungissa kultakimpale, jota ei hyödynnetä. Varia ja sen opiskelijoiden osaaminen pitää saada näkyväksi kaupungissa. Sivistystoimi, viestintä ja elinkeinopalvelut, ottakaa koppi.

Keskusteluissa opettajien kanssa tuli esille toive Tikkurilan keskustassa olevasta tilasta, jossa voisi pop up –tyylisesti esitellä Varian aloja ja osaamista, opiskelijoiden projekteja ja töitä. Tällä viikolla hiusalan osaamista, ensi viikolla maalausvinkkejä. Ei tilan tarvitsisi olla pysyvä, pari viikkoa keväällä ja toinen syksyllä. Yhteistyössä muiden oppilaitosten tai yritysten kanssa. Löytyisiköhän sellainen?

Varian pitäisi olla Vantaalle erityisen tärkeä. Ammatillinen koulutus nimittäin luo ja tuo yrityksiä ja työpaikkoja. Se sitouttaa nuoret jäämään kotikaupunkiinsa. Maamme yrittäjistä 60 %:lla on ammatillinen pohjakoulutus.

Tehdään Varia näkyväksi. Kiitos.

Tags

% kommenttia to “Tehdään Varia näkyväksi! – budjettipuheenvuoro 12.11.2018”

 1. Lea Koskinen

  Hei!

  Kiitos, että välität meistä ja pidät meidän puolta.
  Toivotaan, että Varia OIKEASTI HUOMATTAISIIN ja meille myönnettäisiin budjettia ja resursseja lisää.
  Olisimme sen ansainneet!

  T: Lea Koskinen

  Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista