Tammikuun mietteitä

28.01. 2013

Monet ovat luulleet, että uusi valtuusto aloitti työnsä heti vaalien jälkeen, mutta niinhän asia ei todellakaan ollut. Vaalien jälkeiset pari kuukautta ovat olleet aika tyhjäkäyntiä, oikein mitään ei ole tapahtunut. Siksi Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen ehdotus siitä, että uusi valtuusto astuisi valtaan heti vaalien jälkeen on mielestäni kannatettava. Toinen asia on, ovatko vaalit silloin oikeaan aikaan.

Kaupunginvaltuutetut oli kutsuttu kaupunginjohtajan loppiaisvastaanotolle 6.1.2013. Olin paikalla. Jotkut ryhmät vastustivat vastaanoton pitämistä, koska kaupungin talous on huonossa kunnossa. Mielestäni vastaanoton pitäminen oli tarpeellista, etenkin kun ottaa huomioon, että kuntavaaleissa suurin osa valtuutetuista vaihtui. Tarjoilut olivat vaatimattomat, mutta uutena valtuutettuna oli mielenkiintoista ja erittäin hyödyllistä tutustua sekä muihin valtuutettuihin että lehdistöön että eri aloja edustaviin vieraisiin.

7.1.2013 kokoontui valtuustoryhmämme järjestäytymiskokoukseen. Ryhmän pj:ksi valittiin Sirkka-Liisa Kähärä ja varapuheenjohtajiksi Jukka Hako ja Jari Sainio.

Valtiovarainministeriön selvitysmiehet julkistivat alustavat esityksensä Helsingin
seudun tulevasta kuntarakenteesta ja metropolihallinnosta. He esittivät käsittelyyn kolmea  päävaihtoehtoa.
1) Vahva metropolivaltuusto ja vain vähäisiä kuntarakenteen muutoksia.
2) Merkittäviä kuntarakennemuutoksia ja metropoliyhtymä.
3) Kaksi suurkuntaa ja sopimusyhteistyö.

Vantaan Sanomat kysyi pikaisella aikataululla valtuutettujen kantaa asiaan. Vastasin, että en aio vastata kyselyyn, koska en ole vielä muodostanut lopullista mielipidettäni metropolialueen hallinnosta. Olisi ollut hyvä, että yksi vastausvaihtoehto olisi ollut myös se, että ”en halua vielä ottaa kantaa”. Koska tällainen selvitys on tehty, on mielestäni viisasta tutustua siihen ajatuksensa ja ennakkoasenteensa nollaten. Valtuusto perehtyy metropoliselvitykseen vasta helmikuussa.

Perustimme eri puolueen uusien valtuutettujen kanssa oman Facebook-sivustomme. Aloitteen tekijä oli Keskustan Johannes Hirvaskoski. Saimme heti äänemme kuuluviin, kun kirjoitimme vastineen Helsingin Sanomien uutisoinnille. Katso linkistä: https://ullakaukola.fi/2013/01/16/hsn-kyselyn-tulkinta-virheellinen/

17.1.2013 pidettiin valtuustosalissa ensimmäinen koulutus valtuutetuille. Meille jaettiin kannettava tietokone ja tarkoituksena oli käydä läpi sähköpostiohjelma, tiedotuskanava extranet sekä valtuustosalin tekniikka. Mutta kuten aina, kun kyseessä on tietotekniikka, tuli roppakaupalla ongelmia. Nettiyhteydet eivät toimineet eikä sähköpostiin ja extranetiin pääse ilman nettiä. Siinä sitä sitten sählättiin.

Valtuustosalissa on suuri valkokangas, josta näkee kunkin paikallaolevan valtuutetun nimen ja josta näkyvät myös äänestystulokset. Mikäli äänestää ehdotuksen puolesta, näkyy äänestäjän kohdalla vihreä merkintä, mikäli äänestää vastaan, punainen. Mutta jos on puna-vihervärisokea, ovat molemmat värit samanlaisia eikä siis näe mitään. Mainitsin asiasta sihteeristölle, lupasivat muutosta. Huumorintajuinen kanssavaltuutettu ehdotti, että värien sijaan voisikin laittaa kuvakkeet enkeli ja piru.

24.1. pidettiin toinen valtuuston koulutus. Nyt istuimme jo omilla paikoillamme. Minun paikkani on suurten ikkunoiden vieressä. Kaupunki taitaa säästää lämmityksestä tai sitten tuhlata liian tehokkaaseen ilmastointiin, mutta minä olin paleltua. Ensi kerralla istun pomppa päällä. Ennen koulutusta valtuutetuilla oli mahdollisuus saada vierihoitoa tietokoneidensa käytön kanssa. Tämänkään koulutuksen jälkeen eivät vielä kaikkien koneet toimi ja neljän päivän kuluttua olisi ensimmäinen valtuuston kokous, jonka esityslista on extranetissä, johon ei pääse kuin kaupungin koneella. Kaupunginjohtaja Nenonen kävi huimaa vauhtia läpi noin 70 diaa 60 minuutissa: ajankohtaisia asioita sekä keväällä hyväksytyn talouden tasapainottamis- ja velkaohjelman. Kaupunginlakimies Ketelimäki kertoi kunnallisesta päätöksentekojärjestelmästä ja konsernilakimies Boström luottamushenkilön roolista kun hän edustaa kaupunkia yhtiössä tai kuntayhtymässä. Ja kaikki materiaali tietenkin löytyy extranetistä – jos osaa etsiä tai jos sen sieltä löytää.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että valtuustokauden isoiksi asioiksi nousevat kuntarakenneuudistus, kuntauudistus, sote-uudistus ja valtionosuusuudistus. Vantaa menettää nykyisen valtionosuusjärjestelmän myötä muualle Suomeen tasauksena noin 60 miljoonaa euroa eli puolentoista veroäyrin tuoton.

28.1. oli valtuuston ensimmäinen kokous. Tärkeimpänä asiana oli vahvistaa kaupunginhallituksen ja eri lautakuntien jäsenet 2013-2016. Olen itse jäsenenä teknisessä lautakunnassa. Osaamiseni ja intohimoni olisivat kohdistuneet opetuslautakuntaan, mutta jostain syystä minua ei sinne valittu. Eniten keskustelua valtuustossa herätti kaupungin vastaus sosialidemokraattisen ryhmän aloitteeseen kunnan hankinnoista ja veroparatiiseista.

Aika ulkopuolinen olo on vielä ja tietty ärtymys siitä, että tietotekniikka ei todellakaan toimi niin kuin sen pitäisi toimia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista