Taloussuunnitelman 2021-2024 lähetekeskustelu – puheeni valtuustossa 18.5.2020

18.05. 2020

Puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut,

18. kesäkuuta vuonna 2012 Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi talous- ja velkaohjelman (TVO), jonka tiukat raamit määrittelivät toimintaamme vielä koko viime valtuustokauden.

Vantaan opetustoimi teki ensimmäisen digiloikkansa TVO:n aikana syksyllä 2014, kun Vantaan kaupungin tietohallinto hankki sivistystoimelle 16 000 tablettia. Opetushallituksen ylitarkastaja Kimmo Koskinen luonnehti silloin Vantaan linjaa rohkeaksi ja kommentoi: ”Saapa nähdä, seuraavatko muut kunnat perässä”.

Vantaa oli ensimmäinen suurista kaupungeista, joka teki näin suuren sijoituksen opetuksen digitalisoimiseen.  Pian saatiin aikaan toinen digiloikka, kun kaupunki laittoi kuntoon koulujen lähiverkot. Kolmas loikka oli mittava henkilöstökoulutus. Nyt kehitystyö jatkuu DigiOne-hankkeessa, jossa tarkoituksena on luoda valtakunnallinen digitaalinen alusta, joka kokoaa oppimisen ja koulutuksen järjestelmät yhteen.

TVO:n aikana aloitettu kehittämistyö mahdollisti sen, että Vantaan opettajat ja oppilaat olivat korona-viruksen iskiessä valmiita nopeasti siirtymään etäopetukseen ja onnistuivat siinä.

Nyt korona-aikana on vähän vahingossa tapahtunut neljäs digiloikka, kun monet palvelut on pakosta siirretty lähes kokonaan verkkoon. Pääsääntöisesti onnistuneesti.

Meillä ei ole edessämme helpot ajat, siksi toivon, että mikään toimiala ei tyydy laiskoihin ja helppoihin säästöratkaisuihin, vaan miettii, kuinka uutta kehittämällä kykenemme tuottamaan lakisääteiset palvelumme uudella ja tehokkaammalla tavalla, digitalisaatiota ja korona-ajan onnistuneita käytänteitä hyödyntäen.

Sivistystoimen digiloikka olkoon esimerkkinä siitä, että vaikeinakaan aikoina ei pidä tyytyä vain selviämään hengissä, vaan pitää uskaltaa, kritiikistä huolimatta, panostaa myös uuden kehittämiseen, tulevaisuushankkeisiin.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista