Rasismi lyttää nuoren

16.11. 2020

Valtuuston budjettikokous 16.11.2020, puheenvuoroni:

Olemme budjettikokouksessa ja puhumme paljon rahasta. On myös asioita, jotka eivät maksa mitään, mutta joiden vaikutus voi olla suuri. Erityisesti yhteen voimme kaikki vaikuttaa, nimittäin siihen, kuinka puhumme nuorille ja nuorista ja etenkin kuinka puhumme maahanmuuttajanuorille ja maahanmuuttajanuorista.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla Helsingissä liikkuvasta ”vaarallisesta” jopa 150 nuoren jengistä, joista valtaosa olisi ulkomaalaistaustaisia. Kirjoitettiin, että monilla nuorista olisi taipumus käsitellä ristiriitoja väkivallalla ja tarttua teräaseeseen. No, ihan kaikki ei ollut totta.

Kukaan nuori ei ole lähtökohtaisesti paha tai väkivaltainen, ei kantasuomalainen eikä ulkomaalaistaustainen. Etninen tai kulttuurinen tausta eivät ole syy rikoksiin tai väkivaltaan.   

Ehkä joku teistä muistaa, kuinka vuosi sitten valtuuston budjettikokouksessa kerroin, millaisen rasismin ja solvauksen kohteeksi maahanmuuttajataustaiset nuoret ihmiset joutuivat Myyrmäen marrasmarkkinoilla 2019. Sama solvaavan rasistinen tapa puhua valitettavasti jatkuu Suomessa. Yleensä asialla on kantasuomalainen mies. Rasismi on syynä monen nuoren pahoinvointiin. Rasismi lyttää nuoren ja tukahduttaa unelmat.

Ystävällisyys ei maksa mitään. Toisten arvostaminen ei maksa mitään. Jokaisen nuoren, myös maahanmuuttajataustaisen, pitäisi voida kokea, että yhteiskunnassamme on tilaa myös hänelle ja että Suomessa voi menestyä sen näköisenä ja sellaisena kuin on. Poikkeuksellisen tärkeää tämä on Vantaalla, jossa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria. Monikulttuurinen, rasisminvastainen työ on Vantaan menestymisen kannalta elintärkeä ja toivoisin jokaisen valtuutetun ja kuntalaisen sitä omalta osaltaan edistävän.

Tässäkin budjetissa on monia hyviä asioita, joilla edistämme monikulttuurisuutta ja nuorten asemaa ja estämme segregaatiota, mutta mikään raha ei riitä, jos muutos ei lähde meistä kaikista.

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista