Illan ja yön aikana on tullut erinäinen määrä kommentteja eilisestä kaupunginvaltuuston kokouksesta (klo 14 – 24), jossa päätimme ensi vuoden budjetista. Illan kuumimmaksi aiheeksi nousi odotetusti kahden koulun, Tuomelan ja Hevoshaan lakkauttamispäätös, jonka opetuslautakunta oli tehnyt ja kaupunginhallitus hyväksynyt.
Lakkauttamispäätös ei todellakaan ollut helppo, asia on pyörinyt mielessäni lähes kolme kuukautta öin ja päivin. Kuntalaiset ovat tulleet keskustelemaan asiasta kauppareissulla ja vapaa-ajalla, soittaneet, tekstailleet ja lähettäneet sähköpostia. Kaikki viestit olen lukenut, lähes kaikkiin vastannut ja mikäli viestit ovat tuoneet esiin asioita, joita olisi syytä selvittää, olen ne selvittänyt.
Aiemmat päätökset ja vuodet ovat johtaneet meidän taloudelliseen tilanteeseen, jossa nyt elämme. Enkä sano näin moittiakseni aiempia päättäjiä. Vantaa on aina ollut kasvava kaupunki, joka on joutunut investoimaan kuntalaisten peruspalveluihin. Ei Vantaalle ole rakennettu kalliita palatseja, vaan palveluita kuntalaisille: kouluja, päiväkoteja, teitä, kirjastoja, terveysasemia. Mikäli taloustilanne ei maailmassa ja Suomessa pikaisesti parane, joudumme ensi vuonna tekemään vielä karumpia säästöpäätöksiä.
Nostan hattua Pro Tuomelalle, joka on taistellut oman kylänsä koulun puolesta. Teillä on ollut asiantuntemusta, aktiivisuutta, suhteita ja rohkeutta. Mutta kuten eilen sanoin, demokratiassa ei aina voita se, joka huutaa kovimpaan. Mikäli tosiasiat osoittavat muuta, täytyy olla valmis tekemään vaikeitakin päätöksiä. Eivät ongelmat katoa siten, että vetäytyy vastuusta, laittaa päänsä pensaaseen ja toivoo parasta.
Jos emme halua säästää tehostamalla tilankäyttöä, niin kuinka sitten? Vaihtoehtona on
säästää opettajista ja koulunkäyntiavustajista. Sitä en halua. Perusopetuksen tilatehostamisratkaisu on kokonaisuus, joka kohtelee kaikkia kaupungin alueita ja kouluja yhdenvertaisesti. Kun koulukiinteistöistä luovutaan, niin käyttötalousmenot vähenevät ja kun kasvaville oppilasmäärille ei tarvitse rakentaa niin montaa uutta koulua, niin säästämme investoinneissa. Totuus on tietenkin, että lapset opiskelevat tämän jälkeen ahtaammissa tiloissa.
Laadukkaasta ja tasalaatuisesta opetuksesta, riittävästä opettajamäärästä, koulunkäyntiavustajista tai ryhmäkoosta, ei tingitä. Kaupunki pitää huolta, että lasten koulumatkat ovat turvalliset. Sisäilmaongelmat otetaan vakavasti ja niihin puututaan välittömästi.
Tervetuloa ehdokkaaksi ja mukaan politiikkaan. Helpolla tässä ei pääse.
”Eivät ongelmat katoa siten, että vetäytyy vastuusta, laittaa päänsä pensaaseen ja toivoo parasta.”
Vetäydyit vastuusta, laitoit pääsi pensaaseen ja äänestit puoluekurin mukaisesti. Onnea valitsemallasi tiellä. Ensi vuonna Vantaa ottaa 140 miljoonaa euroa lainaa lisää. Tuohon summaan verrattuna Tuomelan sulkemisen säästö on kuin pieru saharassa.
Miten voit sanoa, että kaupunki pitää huolta, että lasten koulumatkat ovat turvalliset? Juurihan on kerrottu, ettei esim. Hämevaarassa tehdä mitään ennenkuin Kehä II:n remontti on tulossa. Lähdet varmaan henkilökohtaisesti saattamaan niitä kolmea ekaluokkalaista, jotka ajetaan Rajatorppaan kouluun? Vai vedetäänkö tässäkin pää pensaaseen ja vetäydytään vastuusta?
Entäs sisätilaongelmat? Ei niiden korjaamiseen fyrkkaa ole. Miksi valehtelette, että niihin muka puututaan?
Kun koulukiinteistöistä luovutaan, niin käyttötalousmenot vähenevät ja kun kasvaville oppilasmäärille ei rakenneta nykyisen mitoituksen mukaisesti uusia kouluja, niin säästämme investoinneissa.Totuus on tietenkin, että lapset opiskelevat tämän jälkeen ahtaammissa tiloissa.
Ulla, tästä olen erimieltä.
Kyllähän rakennetaan.
Budjettikirjassa tämä sanotaan selkeästi: suljetaan 2 koulua, jotta tarvitsee rakentaa vain 3 uutta koulua 5 sijaan.
Mitä matikan kohtaa en ymmärrä tässä?
Tuota yhtälöä minä en ymmärrä vieläkään.
Samaa mieltä olemme, ilmaisin itseni huonosti. Koska lapset laitetaan opiskelemaan ahtaammin, niin viiden koulun sijasta meidän tarvitsee rakentaa vain kolme.
Hyvä Ulla Kaukola
Oletko OIKEASTI käynyt kävelemässä 6 vuotiaan tulevan koulumatkan ? Minä olen käynyt ja se on OIKEASTI pitkä matka!
Terveisin ; kohta kahden lapsen mummi
Jos tarkoitat matkaa Hämeenkylästä Askistoon, niin olin Pro Tuomelan kanssa kävelemässä sen matkan.
Teillä oli vaihtoehtoja ja siltikin valitsitte sen tien, jossa todellista säästöä ei synny. Olisiko ollut syytä luottaa siihen asiantuntemukseen, jonka ProTuomela tarjosi? Tämä päätös tuo laskun tulevaisuudessa ja todellisuudessa vain siirtää talousongelmaa eteenpäin, sosiaalisista vaikutuksista puhumattakaan.
”Sisäilmaongelmat otetaan vakavasti ja niihin puututaan välittömästi.”
Työskentelin aiemmin Vantaan kaupungin päiväkodissa jossa henkilökunta sai oireilla todella pitkään ennen kuin ongelmat otettiin vakavasti. Mittauksia ym. tutkimuksia tehtiin, tuloksia pimitettiin henkilökunnalta. Lopulta koko talo suljettiin remontin ajaksi. Valitettavasti remontti oli mallia ’perse edellä puuhun’. sillä mittavan sisätilojen remontin jälkeen huomattiin, että rakennuksen katto vuotaa kuin seula.
Hienoa, jos ongelmiin todella puututaan välittömästi, mutta aina ei pelkkä puuttuminen riitä, jos lopputuloksella ei ole merkitystä. Tämän kokemuksen jälkeen käy sääliksi niitä lapsia, jotka joutuvat siirtymään terveistä koulurakennuksista sisäilmaongelmaisiin taloihin.
Kiittelit Pro Tuomelaa asiantuntemuksesta, aktiivisuudesta ja rohkeudesta. Näitä kaikkia ominaisuuksia äänestäjät odottavat ennenkaikkea valitsemiltaan valtuuutetuilta. Yhden vaihtoehdon politiikka se vasta onkin pään pensaaseen laittamista. Vaihtoehtoja elämässä ja tässäkin asiassa on aina enemmän kuin yksi tai kaksi. Meidän aikuisten on todella vaikeaa katsoa maailmaa lapsen silmin ja jos siinä onnistumme teemme maailman paremmaksi myös aikuisille. Oletko miettinyt mihin perustuu SDP:n tiukka ryhmäkuri? Hallitaanko teitä pelolla, kiristyksellä ja uhkailulla? Uskon, että jos olisi tehty suljettu lippuäänestys, niin koulut olisivat ilman muuta säästyneet lakkautukselta. Sanot, että koviten huutaja ei voi aina voittaa. Ainoa jonka minä olen kuullut huutavan tämän prosessin aikana on Tapani Mäkinen ja hänhän voitti tämän erän. Olemme pakotettuja jatkamaan taistelua ja toivottavasti sitä ei tarvitse tehdä pitkään. Tämä vie aikaa ja energiaa kaikilta, mutta samalla aukaisee monen politiikassa ”nukkuneen” silmät. Uusi kansalaisvaikuttamisen aika on alkanut!
SDP:ssä ei hallita pelolla, kiristyksellä eikä uhkailulla. Näin ei voi myöskään tehdä mikään kansalaisliike.
SDP:ssä ei hallita pelolla, kiristyksellä eikä uhkailulla. Näin ei voi myöskään tehdä mikään kansalaisliike. Tarkoittaako kommenttisi, että Pro Tuomela on yrittänyt kiristää tai uhkailla sinua? Olen puhunut kanssasi lukemattomia kertoja ja ainakaan itse en voi allekirjoittaa mitään tämän suuntaista. Toivoisin, että todella kiinnität huomiota asioiden ilmaisuus. Nyt näistä ”kuka huutaa kovimmin” ja yllä olevasta kommentista tulee täysin väärä kuva. Pro Tuomela ei ole näin toiminut eikä toimi jatkossakaan!
Hei Paula!
Me olemme jutelleet monta kertaa rakentavan asiallisesti ja juttelemme varmaan jatkossakin. Kiitos sinulle siitä. Valitettavasti kaikkien (myös pro Tuomelan) joukossa on ollut ihmisiä, jotka eivät ole aina käyttäytyneet korrektisti. Koskaan ei pidä mennä henkilökohtaisuuksiin.
Mitäpä näiden ”demarivaikuttajien” kanssa enää kättä vääntämään. Ei heiltä apua ja yhteistyötä kuntalaisille/äänestäjille heltiä. Demari-valtuutetut ovat osoittautuneet pelkäksi lammaslaumaksi, joka myötäilee ”ylempien” heille antamaa käsikirjoitusta. Vantaan demarijohtajalla on jo visiot selvillä —- oma menestys ja johtopaikka puoluejohdossa. Sama koskee myös joitain demarivaltuutettuja – Ullankin valtuustokokouspuheesta kuulsi selvä ”johdoportaan kosiskelu”. Kansankielellä sitä kutsutaan ”pers . . . nuoleskeluksi”.
Yhdyn täysin Tuire Saikkosen kommenttiin:
=================================
Olemme pakotettuja jatkamaan taistelua ja toivottavasti sitä ei tarvitse tehdä pitkään. Tämä vie aikaa ja energiaa kaikilta, mutta samalla aukaisee monen politiikassa ”nukkuneen” silmät. Uusi kansalaisvaikuttamisen aika on alkanut!
Ainakin minä olen nyt herännyt vuosikymmeniä kestäneestä ”demariunesta”. Puolueuskollisuutta ei enää ole – asiat ja teot ratkaisevat jatkossa tämän mummon äänestyspäätöksissä.
Hei
Ehkä kuntalaisia häiritsevintä tuossa päätöksessä lakkauttaa kaksi koulua oli päätöksen epätaloudellisuus. Suurin säästö ns. tilatehokkuuden nostolla on se että uusia kouluja ei tarvitse rakentaa (n. 25 miljoonaa eroa, todennäköisesti enemmän). 400 000 euron säästö on siinä mittapuussa mitätön.
Vantaa kuitenkin joutuu kuitenkin rakentamaan eli _investoimaan _velkarahalla_ sitä nopeammin mitä vähemmän oppilaspaikkoja on. Näin terveiden koulujen lakkautukset nopeuttavat suurempia kuluja.
Tämän lisäksi on täysin laskematta se, miten paljon luokkahuoneiden muutoksen tilatehokuuden nostamiseksi maksaa. Esimerkiksi kaikki Hämeenkylän koulun 40-hengen luokat pitäisi muuttaa useammaksi pieneksi luokaksi. Samoin Kokoomuksen budjettikirjaan vaatima kouluteiden kunnostus tulee maksamaan miljoonia, ei satojatuhansia. Myös erityisoppilaita tulee sijoittaa uudelleen, ja koulukyydit lisääntyvät. Puhumattakaan luokista, jotka ovat nyt suljettuna homeen vuoksi – ne olivat mukana myös tilatehokkuuslaskelmista, vaikka on ongelmiatapauksia kuten sitä että vuosien etsimisen ja remppojen jälkeen mikrobilähdettä ei ole löytynyt yms.). Jos hauamme pitää lasten sisäilmaa terveenä, myös ilmanvaihtokoneet pitäisi uusia kaikissa lännen kouluissa Hämeenkylää lukuunottamatta. Tässä puhutaan huomattavasti suuremmista kustannuksista kuin koulujen lakkauttamisella voidaan säästöä saada.
Harmillista oli, että tietoa ei annettu myöskään kouluverkon kunnosta. Jouduin menemään itse tilakeskukseen nähdäkseni sen karun todellisuuden, mikä tämän alueen lähikouluissa on: kosteusongelmia, riittämätöntä ilmanvaihtoa jne. Hullukaan ei lakkauttaisi tässä tilanteessa terveitä kouluja.
Vantaalla ei olisi yhtään varaa lisätä velkaa koululakkautusten vuoksi. Näin tulee kuitenkin käymään, sillä koululaisten määrä kasvaa lähes 3000:llä seuraavan 10 vuoden aikana. Uusiin kouluihin on pakko investoida – sitä nopeammin mitä vähemmän vanhoja on jäljellä!
Jaksamista edelleen kuntalaisten asioiden ajamiseen. Se ei aina ole helppoa.
Jatketaan edellistä. Väitätte dekoomuksessa, että Tuomelan säästäminen kaataisi TVO:n. Nyt hupsheijaa löytyykin jostain 660 000 euroa Sivistystoimesta aikuisopiston vajetta täyttämään.
Mistä ihmeestä tuo 660 000 euroa löytyy, kun Tuomelan 400 000 euron säästö olisi kaatanut koko budjetin? Ei tässä enää koulusäästöillä ole mitään tekemistä. Eiköhän Vantaan ja demareiden agenda ole kaikille tullut selväksi.
”Vantaa kuittaa virheen opiston rahankäytössä
Vantaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle Vantaan aikuisopiston tuloarvion nostamista, koska toimintakatteessa ilmeni 660 000 euron vaje (HS 27. 11.).
Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina yksimielisesti.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) vahvistaa, että opiston rahankäytön seurannassa on tapahtunut virheitä. ”Yksikköä on ollut vaikea seurata. Siksi on eletty yli varojen.” Vaje on määrä kattaa muualta sivistystoimesta.”
Hei Ulla,
Olen syksyn ajan seurannut kirjoitteluasi koskien kouluasiaa, ja siitä kiitos, että olet ainakin yrittänyt ottaa asioista selvää. Kysymysten, puheluiden ryöppy on varmasti ollut valtava, koska Länsi-Vantaalaisia valtuutettuja on varsin vähän.
Koulujen lopettamispäätöksen jälkeen laitoin 8 eri kunnanvaltuutetulle, sekä kokoomuksesta että SDP:stä, mielestäni tiukan, mutta edelleen ihan asialliseen sävyyn tehdyn sähköpostin. Mukana oli 3-5 eri kysymystä. Yksikään valtuutetuista ei vaivautunut vastaamaan edes, ”kiitos mielipiteestäsi, valitettavasti tällä kertaa en pysty tässä enempää auttamaan”. Päätöksenteko on voinut olla rankkaa, mutta päätöksestä konkreettisesti kärsivät, eli alueiden asukkaat ovat ehkä kuitenkin vielä rankemmassa tilanteessa. Käsittääkseni kunnanvaltuuston jäsenen yksi tehtävistä (vaikkei palkkatyö olekaan) on kuunnella kuntalaisia.
Itse varsin tarkasti talouden lukuja seuraavana voin vielä nippa nappa ymmärtää joskus tyhmienkin päätösten tekemisen esitettyjen lukujen totuuteen vedoten. Ja, ryhmäkurinkin itse asiassa melko hyvin käsitän, muutoinhan puolueilla ei olisi ihan hirveän suurta virkaa politiikassa, vaan työtä ohjaisivat vain yksilöt. Sitä en kuitenkaan suvaitse, että kuntalainen, (joka ei ole joka päivä vaaninut nurkan takana hankalilla kysymyksillä tai soitellut jatkuvasti) lähestyessään valtuustolaista ei ansaitse edes viestiä siitä, että lähettämäsi viesti on luettu. Koskaan, missään muussa asiassa en ole vastaavaa käytöstä kohdannut, ainakaan kahdeksalta ihmiseltä samanaikaisesti. Tämä kertoo mielestäni varsin voimakkaasti sen, miksi ihmiset haluavat tästä pois ja yksinkertaisesti ovat täysin turtuneita poliitikkojen olemattomiin lupauksiin.
Tähän alle omasta aloitusviestistäsi kolme sellaista riviä, joiden uskon sortuvan seuraavien 12 kuukauden aikana:
Laadukkaasta ja tasalaatuisesta opetuksesta, riittävästä opettajamäärästä, koulunkäyntiavustajista tai ryhmäkoosta, ei tingitä. Kaupunki pitää huolta, että lasten koulumatkat ovat turvalliset. Sisäilmaongelmat otetaan vakavasti ja niihin puututaan välittömästi.
Vastuullisempaa vuotta 2014 toivottaen.
Hei!
Sunnuntaiaamun terveiset. Voin tässä asiassa kantaa vastuuta vain itsestäni. Pyrin vastaamaan jokikiseen viestiin, jonka olen saanut. Ja mikäli kuntalaisten kysymykset vaativat selvittelyä, olen ne pyrkinyt selvittämään. Siksi olen mukaan lähtenyt. En itse aikoinani saanut vastauksia poliitikoilta ja se oli mielestäni ärsyttävän epäkohteliasta. Monesti pieneltä vaikuttava asia on oikesti ihan hirveän tärkeä. Viimeksi olen taistellut siitä, että saadaan lamppu vaihdettua kävelytien varrelle, joka oli pimeä metsätie. Onnistui. Sitten selvittelin 300 metrin tiepätkää, josta oli yhtäkkiä viety valot kokonaan pois. Sain sinne väliaikaisen valaistuksen. Seuraavaksi selvittelin, mitä maksaa hiintolatujen ylläpito. Selvisi. Esimerkkejä riittää. Sitten on tietenkin näitä paljon suurempia asioita: vanhustenhoito, päiväkoti- ja kouluasiat, joihin ei ihan heti löydäkään konkreettista vastausta. Olen sanonut, että minuun saa aina ottaa yhteyttä. Kuuntelen ja yritän asiaa hoitaa eteenpäin, mikäli se minun vallassani on.
Kouluasia oli raskas ja työläs. Selvitin sitä tosissani. Olin ensimmäinen joka kyseenalaisti sen, mahtuvatko Länsi-Vantaan lapset kouluihin, mikäli Tuomela lakkautetaan ja rakentaminen on niin vilkasta kuin se nyt on. Mikäli minulle kaikkien tilastoennusteiden valossa vakuutetaan, että mahtuvat, ei minulla ole riittäviä vasta-argumentteja. Mutu-tuntuma ei tässä asiassa auta. Sen olen sanonut julkisesti, että ilman muuta Tuomelan lakkauttamispäätös aiheuttaa sen, että lapset opiskelevat ahtaammin. Mielestäni myös Sainion tilaraportti oli hieman merkillinen. Siitäkin olen sivuillani kirjoittanut ja valtuustossa kysynyt. Ei jumppasaleja, ruokaloita yms yhteisiä tiloja voi laskea samaan sarjaan kuin luokkatiloja. Pähkinärinteen koulussa on nyt hieman yli 400 lasta ja 2000-luvun alussa koulussa oli jopa 478 lasta. Kokonaisratkaisu oli kuitenkin parempi kuin se, että olisimme joutuneet lomauttamaan kouluavustajia tai kokonaan katkaisemaan heidän työsuhteensa. Tulevaisuus tuo opetuspuolelle paljon muutoksia, jotka eivät välttämättä ole huonoja, mutta vaativat uskallusta ja erilaista suhtautumista.
Minä en usko noiden kirjoittamieni asioiden vuoden aikana sortuvan. Opettajia ei irtisanota eikä lomauteta. Opettajien ammattitaito on kuitenkin se oleellinen asia lasten oppimisessa. Kävin Pro Tuomela-liikkeen kanssa kävelemässä syksyn pimeissä koulumatkan Askiston kouluun. Minun mielestäni reitti on turvallinen, etenkin kun kaupunki lupasi korjata tulva-alueen kuntoon ja raivata pusikkoja. Tulva-alueet olisi pitänyt korjata muutoinkin. Ryhmäkokojen pienentämiseen kaupunki on saanut valtiolta avustusta.
Sisäilmaongelmat on otettava vakavasti. Niitä on valitettavasti kovin monessa julkisessa rakennuksessa. Kaikki sisäilmaongelmat eivät kuitenkaan tarkoita terveydelle vaarallista hometta, vaan usein sitä, että siivousta pitäisi parantaa, ilmanvaihtolaitteita putsata jne. Turhaan lietsotaan väärinkäsitystä siitä, että lähes joka koulu olisi homekoulu. Niin ei ole. Tähänkin asiaan suhtaudun omien kokemusteni vuoksi erittäin vakavasti. 20 vuotta sitten sain itse uudessa työpaikassani kummallisia oireita ja olin jatkuvasti sairaana, kunnes koitti päivä, että henki loppui täysin. Epäilin hometta. Siihen aikaan ”pojat” naureskelivat ja sanoivat, että ”Ei tyttö täällä mitään hometta ole”. Erinäisten vaiheiden jälkeen sain aikaiseksi, että rakenteet avattiin ja otettiin näytteitä. Seinät olivat täynnä hometta. Tehtiin kattavat korjaukset ja tila saatiin kuntoon. Minulle on noista ajoista jäänyt ”homekoiravaisto”. Mikäli oleilen tiloissa, joissa on hometta, saan heti oireita. Olemme teknisessä lautakunnassa keskustelelet todella paljon koulujen sisäilmaongelmista.
Kouluissa on usein niin, että happi loppuu kesken tuntien ja siitä seuraa päänsärkyä. Sitten vain ikkunat auki ja kunnon tuuletus. Tai että pölyä ja hiekkaa on liikaa.
Tosiasia on se, että Länsi-Vantaan koulut ovat iäkkäitä ja kaipaisivat peruskorjausta. Rahoja on tulossa jonkin verran tulevina vuosina.
Vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että rahat riittävät. Kunnilla on myös muita tehtäviä kuin opetustoimen hoitaminen. Vaikka lapsissa on tulevaisuus, on meidän kyettävä hoitamaan hyvin myös vanhuksemme, joiden lukumäärä jatkossa vain lisääntyy. Vanhustenhoidon puolella on isoja haasteita.
Juttelen mielelläni kanssasi jatkossakin. Minulle voi soittaa 041 5035175 tai tulla juttelemaan, kun jossakin näet: kaupassa, torilla jne.
Terveisin
Ulla