Kannatan Pitkäjärven rantapalstan myyntiä

26.01. 2021

Valtuuston esityslistalla oli 25.1. 2021 Pitkäjärven rantapalstan myynti. Kokouksen pitkittymisen vuoksi asia jäi pöydälle helmikuun kokoukseen. Itse kannatan myyntiä.

Vantaa omistaa Espoon puolella Pitkäjärven rannalla 922 m2:n kiinteistön, jota yksinkertaisuuden vuoksi kutsun nyt rantapalstaksi, jotta ei synny väärinkäsitystä, että paikalla sijaitsisi rakennuksia.

Asun Länsi-Vantaalla, Hämevaarassa. Kyseinen rantapalsta on minulle erittäin tuttu. Olen käynyt siellä lasteni kanssa kolmella eri vuosikymmenenellä 1990-luvulta alkaen. Lapseni ovat sinne pyöräilleet ongelle ja uimaan. Nyt kaupunki on myymässä tämän rantapalstan – miksi ihmeessä?

Sen vuoksi, että tässä tapauksessa omistaminen ei ole tärkeää. Merkitystä on sillä, kuka aluetta voi käyttää. Vaikka palsta myydään Espoon kaupungille, niin kukaan ei estä vantaalaisia käyttämästä paikkaa. Espoo ei pystytä sinne piikkilanka-aitaa eikä kysy rajalla asuinkuntaa. Kuntalaisen osalta mikään ei muutu.

Sosiaalisen median palstoilla on kyseenalaistettu rantapalstan hinta 36 880 euroa. Alue on Espoon asemakaavassa puistoa ja yleiskaavassa virkistysaluetta ja osa seudullista virkistysyhteyttä. Hinta on sen mukainen. Kyseessä ei siis ole järvenrantatontti, jonne voisi rakentaa talon. Espoon asemakaavapäällikkö on vielä erikseen korostanut, että uutta rakentamista ei kaavoituksen tai poikkeamismenettelyn kautta ole rantaan sallittu. Grillikatokset, laiturit yms. vaatisivat luvan, jota tuskin on mahdollista saada. Paikan käyttö edellyttäisi myös toimivia WC-tiloja.

Alueesta on lännessä puhuttu ennenkin, myös talkootyöstä alueen kunnostamiseksi. Ihmiset eivät ole lupauksistaan huolimatta talkootyöstä kuitenkaan innostuneet. En tiedä, kuinka moni täällä muistaa, mutta kaupunginhallitus oli myymässä rantapalstan jo vuonna 2006. Me lännen omakotiyhdistykset Hämevaaran, Vapaalan, Hämeenkylän, Linnaisten ja Askiston omakotiyhdistys sekä Pähkinärinneseura vastustimme myyntiä ja saimme myynnin torpattua silloin. Talkoointomme vakuutti kaupungin. ”Jos yhdistykset pysyvät suunnitelmissaan kunnostaa alue, ei myynnille ole tarvetta”, totesi kaupungin edustaja tuolloin. Tästä on tallessa Vantaan Sanomien lehtileikekin. Yritimme saada talkoolaisia mukaan siivoamaan ja kunnostamaan paikkaa, mutta ei se länsivantaalaisia kiinnostanut eikä heillä ollut intoa talkoolupauksistaan huolimatta. 15 vuotta on kulunut.

Rantapalsta on aivan liian pieni, 922 neliötä, jotta Vantaan kannattaisi sitä kehittää ja se sijaitsee toisen kaupungin alueella. Espoo on panostanut Pitkäjärven virkistyskäytön kehittämiseen ja ottaa varmasti mielellään tämän rantapalstan kehitettäväksi meidän kaikkien yhteiseen virkistyskäyttöön, myös vantaalaisten.

Pitkäjärvi on rehevöitynyt järvi ja lähes joka kesä siellä on sinilevää, joka estää uimisen. Uintipaikkana Pitkäjärveä huomattavasti parempi paikka länsivantaalaisille on joko Vetokannas tai Leppävaaran maauimala.

Niillä rahoilla, jotka tästä myynnistä saadaan, voidaan kunnostaa vaikkapa Vantaan alueella olevia lähiliikuntapaikkoja.

Kaupunkisuunnittelulautakunta kannatti myyntiä yksimielisesti. Kaupunginhallituksissa äänestimme asiasta: 10 myynnin puolesta, 2 vastaan, yksi tyhjä.

Kannatin kaupunginhallituksen käsittelyssä rantapalstan myyntiä enkä näe mitään syytä muuttaa kantaani. Toivon muidenkin nyt tarkkaan miettivän, mitä äänestää.

Vantaan Sanomat 30.-31.1.2021

Tags

% kommenttia to “Kannatan Pitkäjärven rantapalstan myyntiä”

 1. Tarmo Jormakka

  Nyt on kuitenkin melkein sukupolvi ja miesmuisti kulunut edellisestä käsittelystä. Kun tietoa olemassa olevasta, Vantaan omismastamasta, Pitkäjärven rantatontista levitettiin Linnaisissa, parissa tunnissa löytyi yrittäjiä, jotka lupautuivat auttamaan rannan kunnostamisessa sekä taloudellisesti että työpanoksellaan.
  Näiden yritysten liikevaihto on yli kolme (3) M€. Minä uskon tällaisten yrittäjien sanaan. He lähtevät joka aamu töihin hyvin aikaisin ja maksavat veronsa Vantaalle!
  Heistä kukaan ei ollut kuullutkaan tällaisesta rantatontista ja pitivät sen myyntiä pöyristyttävänä!
  Jotkut olivat heti valmiita ostamaan tontin!
  Espoolla on neljä uimarantaa Pitkäjärvellä ja yhteensä 21 uimarantaa mantereella. Lidäksi saaret. Rantaviivaa yli 50 km.
  Mitä Vantaalla on? Hiekkakuoppa Vetokannas täynnä väkeä lämpimänä kesäpäivänä ja veden laatua voi vain arvailla. Kuusijärvi samoin. Kuusijärvelle moni menee autolla.
  Pitkäjärven rantatontti on kylätieksi kunnostetun Ainontien päässä, jonne on monen vantaalaisen asuinalueen asukkaan on helppo päästä polkupyörällä tai kävellen.
  Niin on tehty ennenkin.
  Kunnostetaan ranta.
  Nyt siihen löytyy varat ja miehet omasta takaa.
  Ei tarvita kaupungin varoja.
  Joko adoptoidaan rantatontti jollekin ok-yhdistykselle tai vuokrataan. Vaikka ensin määräajaksi?
  Kerätään kolehti ja ostetaan se vantaalaisille yrittäjille virkistysalueeksi? Saako jättää Tarjouksia?
  Se olisi (köyhältä) kaupungilta kädenojennus asukkaille. Vaalitkin on tulossa?

  Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista