Pitkäjärven rantapalstan myynti osa 2

08.03. 2021

Puheeni valtuustossa 8.3.2021:

Vantaan omistama Pitkäjärven rantapalsta on minulle tutumpi kuin kenellekään muulle valtuutetulle. Olen käynyt siellä neljällä eri vuosikymmenenellä 1990-luvulta alkaen. Lapseni ovat pyöräilleet sinne ongelle ja uimaan. Ja nyt kaupunki on myymässä tämän palstan – miksi ihmeessä?

Sen vuoksi, että tässä tapauksessa omistaminen ei ole tärkeää. Merkitystä on sillä, kuka aluetta voi käyttää. Vaikka palsta myydään Espoolle, niin kukaan ei estä vantaalaisia käyttämästä paikkaa. Espoo ei pystytä sinne piikkilanka-aitaa eikä kysy rajalla asuinkuntaa. Kuntalaisen osalta mikään ei muutu.

Sosiaalisen median palstoilla on kyseenalaistettu rantapalstan hinta 36 880 euroa. Alue on Espoon asemakaavassa lähivirkistysalue eli puisto, yleiskaavassa virkistysalue ja osa seudullista virkistysyhteyttä ja sen tuntumassa kulkee suuri rantatie eli valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Hinta on sen mukainen. Kyseessä ei ole järvenrantatontti, jonne voisi rakentaa talon. Ei nyt eikä jatkossa.

Rantatontti on aiottu myydä aiemminkin, vuonna 2006. Olin silloin itse mukana estämässä myyntiä. Me lännen omakotiyhdistykset vastustimme myyntiä ja saimme myynnin torpattua. Talkoointomme vakuutti kaupungin. ”Jos yhdistykset pysyvät suunnitelmissaan kunnostaa alue, ei myynnille ole tarvetta”, totesi kaupungin edustaja tuolloin. Myynnin vastustamisvaiheessa oli paljon aktiivisia ihmisiä, mutta talkoovaiheessa hyvin harvoja. Talkootyö ei kiinnostanut.

Jos Hämeenkylän omakotiyhdistys on innostunut hoitamaan aluetta talkoilla, niin se onnistuu ihan varmasti, vaikka alueen omistajana on Espoo. Alueen vuokraaminenkin Espoolta lienee mahdollista. Mutta ei Vantaan kannata omistaa näin pieniä maa-alueita toisen kunnan puolella.

Eikä palstalla voi tehdä, mitä huvittaa, se on puisto. Vaikka Vantaa omistaa tontin, niin kaikki mahdolliset luvat haetaan Espoolta. Laituri, pukukuppi, vessa – kaikki vaativat puistosuunnitelman ja toimenpideluvan. Eikä ole mitään takeita, että niitä saa.

Pitkäjärvi on Espoon huonokuntoisin vesistö. Myös järven suojelun kannalta on tärkeää, että omistajia on mahdollisimman vähän.

Tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunta on linjannut, että Vantaan ulkopuoliset ja kaupungille tarpeettomat alueet myydään. Tästä on vallinnut yksimielisyys. Ei voi olla niin, että hyväksyy yleisen linjauksen, mutta ei mitään yksittäistä myytävää kohdetta. Se syö luottamusta sekä politiikkaan että poliitikkoihin.

Kannatan Pitkäjärven rantapalstan myyntiä sekä luonnonsuojelunäkökulmasta että taloudellisesta näkökulmasta. Asia on saanut aivan kohtuuttomat mittasuhteet, varsinkin, kun kuntalaisen kannalta mikään ei muutu. Ja jos muuttuu, niin paremmaksi.

Lisäys: Kaupunginhallituksessa jäsen Orpana (kokoomus) kannatti myyntiä, mutta lehtien palstalla vastusti. Kaupunginhallituksessa jäsen Weckman kannatti kokoomuslaisena jäsenenä tontin myyntiä, mutta muututtuaan perussuomalaiseksi hän vastusti myyntiä lehtien palstoilla.

Kokoomus kokonaisuudessaan (Multala, Rokkanen, Orpana, Weckman) kannatti kaupunginhallituksessa rantapalstan myyntiä, mutta lehtien palstoilla Länsi-Vantaan kokoomuslaiset vastustivat palstan myyntiä.

Linkki aiempaan blogiini asiasta, jossa myös asian yksityiskohtaiset tiedot ja linkit lehtiartikkeleihin.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista