Palkansaajat maksavat yrittäjienkin eläketurvaa

14.07. 2020

Helsingin Sanomat 16.7.2020

Kokoomus on huolissaan siitä, että ansiosidonnainen työttömyysturva kohtelee epäoikeudenmukaisesti työttömyyskassaan kuulumattomia palkansaajia (HS 10.7.). Puolue haluaa ansioturvan, jonka kustannukset valtiolle olisivat arviolta 250 miljoonaa euroa vuodessa. Olemassa on paljon halvempi ja yksinkertaisempi ratkaisu: kaikkien työntekijöiden kuuluminen työttömyyskassaan. Kassan jäsenyys ei edellytä jäsenyyttä ammattiliitossa, mikäli se on punainen vaate. YTK:n eli ”Loimaan kassan” jäsenyys maksaa vuodessa 92 €, se on halpa vakuutus työttömyyden varalle. Yrittäjien tilanne on hankalampi, ja siitä odottaisin kokoomuksen olevan huolissaan.

Eläketurvakeskuksen mukaan 60 % yrittäjistä ilmoittaa YEL-tulonsa todellisia tuloja pienemmiksi, he alivakuuttavat itsensä, mikä vaikuttaa paitsi eläkkeeseen, niin myös sosiaalietuuksiin. (Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 01/2020). Yrittäjissä on yhä enemmän niitä, jotka tarkoituksellisesti alivakuuttavat itsensä. Se on erikoista, koska yrittäjälle eläkemaksu on täysin vähennyskelpoinen verotuksessa. Alivakuuttamisen takia veronmaksajat maksavat yrittäjien eläkkeitä yhä enemmän. Valtio nimittäin maksaa sen osan nyt eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeestä, johon töissä olevien yrittäjien maksamat eläkemaksut eivät riitä. Vuonna 2012 veronmaksajien kukkarosta maksettiin yrittäjien eläkkeitä noin 30 miljoonaa, vuoden 2019 budjetista lähes 280 miljoonaa ja vuoden 2020 budjetista jo 329 miljoonaa.

Kokoomus voisi olla huolissaan siitä epäoikeudenmukaisuudesta, että veronmaksajat maksavat omien maksujensa lisäksi myös yrittäjien eläkkeitä.

Kuinka yrittäjät eläkevakuuttavat? Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 1/2020 

OECD:n tutkimus Suomen eläkejärjestelmästä sekä parannusehdotukset

Yrittäjän työeläketurvan kehittäminen – Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2019:23

Valtion budjetista maksettavat eläkkeet

Helsingin Sanomat 16.7.2020

2 Responses to “Palkansaajat maksavat yrittäjienkin eläketurvaa”

 1. Eija Saha

  Hs mielipide tänään
  Kokoomushan juuri haluaa kaikki kassan (olevat + Kela) jäseniksi ja se maksaa 250 milj. Helpointa olisi purkaa kassat ja laittaa kaikki ilman maksuja Kelan hoidettavaksi. Kelahan maksaa jo ansioihin liittyviä etuuksia.

  Vastaa
  • Ulla Kaukola

   Minusta on hyvä, että palkansaaja itsekin osallistuu rahoitukseen. Kannatan työttömyyskassan jäsenyyttä. Järjestelmä on jo olemassa ja toimiva.

   Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista