Tänä syksynä yhä useampi kuntalainen on ottanut minuun yhteyttä sen vuoksi, että lääkäriin ei pääse eikä omalääkäriä saa, vaikka siihen olisi terveydelliset perusteet. Ihmiset ovat vihaisia ja epätoivoisia. Yhteydenotot valtuutettuihin ovat heidän viimeinen oljenkortensa.
Kaksi edellistä hallitusta ovat epäonnistuneet sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa ja se näkyy: perusterveydenhuolto ei toimi, lääkäriin ei pääse. Terveyskeskukset ovat rapistuneet, lääkärit kaikonneet erikoissairaanhoitoon ja yksityiselle puolelle. Ne lääkärit ja hoitajat, jotka vielä ovat työssä, uupuvat työmääränsä alla.
Rinteen hallitus satsaa perusterveydenhoitoon. Tavoitteena on, että hoitoon pitäisi kiireettömissä tapauksissa päästä viikon kuluttua hoidon tarpeen arvioinnista. Nyt vantaalainen odottaa pahimmassa tapauksessa yli 60 päivää. Se on aivan kohtuutonta. Kuntalaiset kertovat, että joillakin terveysasemilla ei ole tarjolla ainoatakaan kiireetöntä aikaa. Iltavastaanottojen piti (jälleen kerran) alkaa tänä syksynä, nyt niitä vasta selvitellään. Säännöllisin väliajoin tulee yllätyksiä, joissa esimerkiksi Myyrmäen palveluita yhä enemmän halutaan siirtää Tikkurilaan. Viimeisimmät kärhämät on käyty apuvälinevuokraamosta ja I ja II-tyypin diabeteksen hoidosta.
Rinteen hallitus on linjannut, että sotepalvelut siirretään pois kunnilta laajemmille alueille, joita on 18. Vuoden loppuun mennessä selvitetään Uudenmaan alueen mahdollinen erillisratkaisu. Selvittäjänä on Vantaan entinen kaupunginjohtaja Kari Nenonen. Kuntajohtajat ovat ehdottaneet Uudenmaan jakoa viiteen alueeseen, jossa Vantaa ja Kerava olisivat yksi alue. Odotan mielelläni selvityksen tulosta, mutta jokin ääni sisälläni kysyy koko ajan, tuoko pieni Kerava meille mukanaan jotakin sellaista, että sotepalveluidemme tila merkittävästi paranisi?