Myyrasti

09.03. 2025

Myyrasti tekee erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä ikäihmisten parhaaksi. Myyrastia (ja Havurastia) ylläpitää Marjatta-säätiö, joka saa avustusta toimintaansa STEAlta ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. Myyrastissa työ ikäihmisten hyvinvoinnin eteen on jatkunut jo 26 vuotta. Viimeksi me demarit puolustimme Myy- ja Havurastien jatkoa vuonna 2020, jolloin saimme neuvoteltua kaupungin budjettiin rahat. Kirjoitin silloin asiasta myös Vantaan Sanomiin. Nyt rastien toiminta on jälleen uhattuna, koska Vantaan ja Keravan hyvinvointialue leikkasi Marjatta-säätiön avustuksesta 40 %.

Vantaan Sanomat 25.11.2020:

Aiempi juttuni Myyrastista: Havu- ja Myyrastien toiminnan on mahdollista jatkua – Ulla Kaukola

Marjatta-säätiö saa tukea rastien pyörittämiseen STEAlta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. STEAn avustus vuodelle 2025 on varma (119 700 e). Linkki STEAn myöntämiin avustuksiin vuodelle 2025: Avustukset

Myyrasti (ja Havurasti) saavat avustusta myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialuuelta. Vuonna 2023 Marjattasäätiö haki VAKElta avustusta 200 000 e ja sai 200 000 e. Vuonna 2024 säätiö haki VAKElta 200 000 e ja sai 170 000 e.

Vuodelle 2025 säätiö on hakenut VAKElta 200 000 euroa ja lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta esitti aluehallitukselle äänestyksen jälkeen, että se myöntäisi vain 100 000 e. Lautakunta edellytti lisäksi, että ”Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrastissa että Havurastissa.” Sosialidemokraattinen lautakuntaryhmä vastusti avustuksen leikkaamista, mutta hävisi äänestyksen. Linkki lautakunnan käsittelyyn: Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevien järjestöavustusten myöntäminen vuodelle 2025 | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Lähidemokratia ja osallisuuslautakunnan esitys oli äänestystulos. Sosialidemokraattinen lautakuntaryhmä
kritisoi yhden järjestön, Marjatta-säätiön, kumppanuusavustuksen leikkaamista
yli 40 prosentilla edellisvuoteen verrattuna varsinkin, kun muiden kumppanuusavustusta
saaneiden tuki pysyi samana tai lisääntyi. Leikkaus on hyvin erikoinen senkin vuoksi, että avustuksen leikkaaminen kohdistuu laajasti ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävään toimintaan.

Lautakunnan päätöksessä oli erikoinen lisäys, joka kuului: ”Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa”. Aluehallitus poisti tämän kohdan päätöksestä yksimielisesti ja totesi sen olevan yhdenvertaisuuden vastainen, sillä mistään muusta järjestöstä ei vastaavaa todettu. Sen sijaan aluehallitus totesi, että järjestöjen saaman avustuksen käyttöä tulee seurata. Tämä siis kohdistuu kaikkiin järjestöihin. Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä esitti Marjatta-säätiön avustuksen nostamista, mutta hävisi äänestyksen 5-11. Linkki aluehallituksen käsittelyyn: Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevien järjestöavustusten myöntäminen vuodelle 2025 | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Tässä linkki Marjatta-säätiön toiminnanjohtajan mielipidekirjoitukseen Vantaan Sanomissa 16.2.2025: Mielipide | Miten Myyrastin ja Havurastin toiminta pyörii tulevaisuudessa? | Pääkirjoitus & mielipide | Vantaan Sanomat

Marjatta-säätiön toiminnanjohtajan mielipidekirjoitus myös alla:

”Viime aikoina julkisuudessa on otettu kantaa Myyrastin ja Havurastin toimintaan nyt ja tulevaisuudessa. Myy- ja Havurastissa kävijät sekä heidän omaisensa ovat olleet huolissaan siitä, onko toiminnan jatkumisen edellytyksiä olemassa, mikäli Rastien saamaa rahoitusta pienennetään.

Marjatta-Säätiön toteuttamassa rastitoiminnassa on kysymys ikääntyneiden mielenterveyden, toimintakyvyn sekä osallisuuden tukemisesta ja edistämisestä ryhmätoiminnan, yksilötyön ja etsivän työn keinoin. Rastien toiminta on ainutkertaista, sillä tällaista muuta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten toteuttamaa ikääntyneiden matalan kynnyksen yhteisömallista toimintaa ei alueellamme ole.

Havurasti on ollut toiminnassa jo 30 vuotta ja Myyrasti 26 vuotta. Rastien matalan kynnyksen palvelu onkin vakiinnuttanut toimintansa alueellamme. Molempiin tullaan pidemmänkin matkan päästä, lukuisilta eri Vantaan asuinalueilta.

Vuonna 2024 oli rasteissa asiakaskäyntejä tai puheluita keskimäärin noin 1 000 kappaletta per kuukausi, ja toteutuneita ryhmiä keskimäärin 157 per kuukausi.

Rastitoiminta saa avustusta sekä STEA:lta että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. Marjatta-Säätiö on sitoutunut maksamaan itse 5,0 prosenttia rastitoiminnan kustannuksista.

Olemme saaneet tiedon siitä, että STEA avustus vuodelle 2025 on edellisen vuoden suuruinen. Huolenaiheet rastitoiminnan jatkumisen osalta liittyvät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen esitykseen, jonka mukaan tälle vuodelle osoitettu avustus laskisi noin 40 prosenttia edellisen vuoden tasosta.

Hyvinvointialueen avustuksen pienenemisen taustalla on näkemyksemme mukaan ajatus muun muassa siitä, että rastien kaltaisen ”kivijalkatoiminnan” sijaan tulisi alueella panostaa enemmän liikkuvaan, eli etsivään työhön.

Myös me Marjatta-Säätiössä ymmärrämme etsivän työn merkityksen. Olemmekin toteuttaneet etsivää Polku-toimintaa jo vuodesta 2021.

Näkemyksemme mukaan etsivä työ on tarpeellinen lisä rastitoimintaan, mutta se ei voi kuitenkaan korvata kiinteässä toimipisteessä toteutettavaa yhteisöllistä toimintaa. Asiakkaamme tarvitsevat sekä nyt että tulevaisuudessa tätä kiinteässä toimipisteessä toteutettavaa yhteisöllistä toimintaa tukemaan kotona pärjäämistä. Etsivä työ sen sijaan on toimintamuoto, joka tukee kiinteässä toimipisteessä toteutettavaa rastitoimintaa.

Asiakkaiden ja heidän omaistensa huolenaihe on aiheellinen. Mikäli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen avustus pienenee esityksen mukaisesti, on sillä kiistatta vaikutusta toimintaedellytyksiimme jatkossa.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsittelee järjestöavustuksia kokouksessaan 25. helmikuuta. Toivotamme päättäjät tervetulleiksi tutustumaan rastitoimintaan, ja asiakkaidemme yksilöllisiin selviytymistarinoihin.

Jouni Helén, toiminnanjohtaja Marjatta-Säätiö

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista