”Minulle olet neekeri ja tulet aina olemaan”

11.11. 2019

Kaupunginvaltuuston kokouksessa minun piti puhua terveyspalveluista, sillä mielestäni ensi vuoden tärkein asia piti olla terveyspalveluiden parantaminen. Jo kaupunginjohtajan budjettiesitys oli hyvä: sote-palveluihin oli tulossa 113 uutta vakanssia.

Kaupunginhallituksen neuvotteluissa saimme demareiden aloitteesta budjettiin lisää parannuksia: mm. 300 000 euroa lisää terveysasemien iltavastaanoton järjestämiseen ja vielä kaksi lisävakanssia puhelinpalveluun (kaupunginjohtajan esityksen päälle).

Minun piti puhua myös itselleni läheisimmästä asiasta eli koulutuksesta: kolmiportisesta tuesta, ammatillisesta koulutuksesta.

Mutta Myyrmäen torin tapahtumien jälkeen päätinkin puhua rasismista, Vantaan monikulttuurisuudesta ja myönteisen erityiskohtelun ohjelmasta.

Sillä tärkein asia on se, että kukaan meistä ei luule olevansa toista parempi etenkään ihonvärinsä, uskontonsa, kielensä tai sukupuolensa perusteella.

Puheeni kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa 11.11.2019:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Olin lauantaina Myyrmäen markkinoilla SDP:n teltalla. Koskaan aiemmin en ole kuullut niin paljon suoran rasistista puhetta kuin lauantaina. ”Minulle olet neekeri ja tulet aina olemaan”. Jos sota syttyisi, niin millä saisit mustan naamasi valkoiseksi?”. Tässä muutama esimerkki. Lähes kaikkia keskusteluja väritti enemmän tai vähemmän rasistinen leima.

Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki. Maahanmuuttajat ovat meille tavattoman tärkeitä. Noin joka kolmas uusi vantaalainen yritys on maahanmuuttajan perustama. Olen ylpeä myönteisen erityiskohtelun ohjelmastamme, jonka tarkoituksena on vähentää hyvinvointieroja kaupungissamme. Ohjelman rahoilla tuemme sekä vaikeassa elämäntilanteessa olevia ns. kantasuomalaisia että autamme maahanmuuttajia sopeutumaan yhteiskuntaamme. Vuoden 2020 budjetissa ohjelman rahoilla esimerkiksi laajennetaan puistoruokailua, puututaan vanhusten yksinäisyyteen ja tarjotaan lääkäripalveluita pitkäaikaistyöttömille, joille terveysongelmat ovat työllistymisen esteenä.

Kaupunginhallitus päätti tänään kokouksessaan, että yhdistykset, järjestöt ja yhteisöt voivat hakea myönteisen erityiskohtelun ohjelmasta avustusta. Jaossa on 200 000 euroa. Avustuksella voidaan rahoittaa esimerkiksi alueiden eri ihmisryhmien välisiä kohtaamisia ja vuorovaikutusta. Toivottavasti yhdistykset, järjestöt ja eri yhteisöt hyödyntävät mahdollisuutta ja saamme kaupunkiin lisää tilaisuuksia, joissa eritaustaiset ihmiset tapaavat. Monikulttuurinen, rasisminvastainen työ on Vantaan menestymisen kannalta elintärkeä ja toivoisin myös jokaisen valtuutetun sitä edistävän. Kiitos.

Tags

% kommenttia to “”Minulle olet neekeri ja tulet aina olemaan””

  1. tari palmroth

    Jos nämä muualta tulleet jäisivät viikoksi pois töistään, niin millainenkohan huuto siitä nousisi. Huuto ja valitus miten on jätetty ihmisiä heitteille j.n.e. Tänne tulleet pakolaiset ovat joutuneet tekemään töitä nuoresta alkaen, je se on heille se ”normaali”. Siksi monelta puuttuu koulutuksesta. Puute on koulutuksessa, ei älyssä eikä sydämen sivistyksessä, joka taas n.k. kantaväestön keskuudessa alkaa olla kadotettu sivistyksen muoto. Onneksi ei kokonaan, eli toivoa on.

    Vastaa

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista