Mikä on vanhuksen arvo?

18.08. 2022

Päivystykset ovat ruuhkautuneet ympäri Suomea. Osittain ruuhkat johtuvat siitä, että huonokuntoiset vanhukset hakeutuvat päivystykseen, koska muuten he eivät saa tarvitsemaansa hoitoa.

Vanhustenhoidon surkea tilanne ei voi tulla kenellekään yllätyksenä, siitä on puhuttu vähintään viimeiset kymmenen vuotta, kauemminkin. On hienoa, että vanhus voi asua kotona niin kauan kuin mahdollista. Mutta sitten, kun kotona ei pärjää, on päästävä ympärivuorokautiseen hoitoon. Ja niin ei nyt ole eikä ole ollut moneen vuoteen.

Marinin hallitus sai onneksi aikaiseksi vanhustenhoidon henkilömitoituksen, joka on astunut voimaan vähitellen:

1.10.2020 henkilöstömitoituksen tuli olla vähintään 0,5 työntekijää, 1.1.2021 vähintään 0,55 työntekijää ja 1.1.2022 alkaen vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. 1.4.2023 vähintään 0,65 työntekijää asiakasta kohden. Siirtymäajan päättyessä 1.12.2023 edellytetään vähintään 0,7 työntekijää/asukas.

Kokoomuskin on herännyt vanhustenhoidon surkeaan tilaan (vihdoinkin) ja ilmoittanut tekevänsä välikysymyksen vanhustenhoidosta ja vaatinut hoitajamitoituksesta luopumista. Orpo sanoi: ”Kaavamaisella yhden hoitomuodon hoitajamitoituksella ei ratkaista vaan pahennetaan ongelmaa. Hoitajia ei ole tarpeeksi. Kolmetuhatta yksityisen hoivan paikkaa on poistettu käytöstä. Kotipalveluiden piirissä olevat vanhukset ovat huonommalla hoidolla ja huonompikuntoisia. He hakeutuvat päivystykseen ja täyttävät päivystykset.”

Kokoomushan ei hoitajamitoitusta halunnut, sen te kaikki varmaan muistatte. Jos ette, niin lukekaa aikaisempi juttuni (linkin takana).

Sipilän- Orpon -hallituksen tavoitteena oli leikata vanhustenhoidosta 70 miljoonaa euroa. Tavoitteena oli laskea vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoitusta 0,5:stä 0,4 :ään. Tästä aiheutui voimakas julkinen keskustelu, eikä sitä toteutettu. Sitä huolimatta Sipilän-Orpon hallitus teki yli 30 miljoonan euron leikkauksen vanhustenhoitoon.

Suomen vanhustenhoidon rahoitusvaje on lähes 2 miljardia verrattaessa muihin pohjoismaihin. Vaje on kasvanut vähitellen. Hoitajamitoituksesta luopuminen ei ole ratkaisu ongelmiin, sillä syynä ovat liian pieni palkka työn vaativuuteen ja raskauteen nähden sekä huonot työolot. Työolot huononisivat entisestään, mikäli 0,7-hoitajamitoitusta ei saatettaisikaan voimaan ja se olisi märkä rätti hoitajien kasvoille.

Hoitajamitoituksesta on pidettävä kiinni. Hoitajat ansaitsevat asialliset työskentelyolosuhteet ja kunnon palkan työstään. Vanhukset ansaitsevat arvokkaan vanhuuden ja hoivapaikan, mikäli eivät pärjää kodissaan. Asia on ratkaistava. Ja se ei ratkea sillä, että kokoomus toteuttaa velkarahalla miljardin veronkevennykset. Elina Valtonenhan totesi A-studiossa 8.8.2022, että kokoomus on valmis alentamaan veroja jopa velaksi.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista