Maksuton II-aste

20.02. 2019

Sivistysvaliokunta hylkäsi juuri kansalaisaloitteen II-asteen maksuttomuudesta. Todella valitettavaa. Aloitteen takana olivat mm. useat opiskelija- ja nuorisojärjestöt, Vanhempainliitto sekä Pelastakaa lapset ry. Kansalaisaloitteella oli 53 000 allekirjoittajaa.

Olen kiertänyt ympäri Uuttamaata vaalityössä ja tavannut useita eläkkeellä olevia naisia, jotka pienestä eläkkeestään maksavat myös lastenlastensa lukiokirjoja. Eräskin nainen kertoi, kuinka hänen lapsensa perheellä on taloudellisesti todella tiukkaa, sillä perheen isä on pätkätöissä ja äiti vakavasti sairaana. Lapsenlapsi käy lukiota eikä perheellä ole rahaa oppimateriaalin ostamiseen. Lapsenlapsi on hakenut tukea oppikirjojen hankkimiseen, mutta päätökset kestävät niin kauan, että kurssit ehtivät jo loppua ennen kuin päätökset tulevat, jos tulevat.

Suomessa on yli 100 000 nuorta, jotka elävät köyhässä perheessä. Lukio-opintojen kustannukset voivat olla lähes 3 000 euroa. Paperikirjat ovat vaihtuneet digitaaliseen opetusmateriaaliin, jota ei voi ostaa eikä myydä käytettynä. Kun lisenssi loppuu, katoaa myös sisältö.

Toisen asteen koulutus on saatava maksuttomaksi koko maassa, sillä toisen asteen tutkinnon suorittaneen työura on 6-10 vuotta pidempi ja työllistyminen helpompaa kuin pelkän peruskoulun suorittaneella. Totuus on, että pelkällä peruskoululla ei enää pärjää.

Vantaan Sanomissa

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista