Puheeni valtuustossa 16.9. valtuustoaloitteeseen ”Vantaa tähtää luontokadon pysäyttämiseen 2030 mennessä”.
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut,
meillä kaikilla on ihan varmasti halua ja tahtoa pysäyttää luontokadon eteneminen, vaikkei se aina helppoa olekaan kasvavassa kaupungissa.
Toivottavasti huomasitte, että viime viikolla järjestettiin Tampereella Kaupunkien luontofoorumi. Kymmenen suurimman kaupungin johtajat allekirjoittivat Luontofoorumissa historiallisen julkilausuman luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Kaupunkien johtajat, Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen mukaan lukien, sitoutuivat yhdessä vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta konkreettisilla toimilla. Ja konkreettisia toimiahan Tawasolikin aloitteessaan penää.
Kaupunkien julkilausumassa luetellaan yhteisiä tavoitteita ja toimia mm. siniviheralueiden kehittäminen ja ylläpitäminen, lähiluonnon turvaaminen, luontopositiivisuuden tavoittelu, konkreettisten ja mitattavien luototavoitteiden asettaminen. Kaupunginjohtajamme on allekirjoituksellaan sitoutunut siihen, että tavoitteet ja toimet näkyvät uudessa strategiassamme ja toimissamme.
Hyvä osoitus halusta edistää luontopositiivisuutta oli meillä tänään kaupunginhallituksessa esillä ollut etuosto-oikeuden käyttäminen erääseen kiinteistökauppaan Keimolassa. Ympäristökeskus totesi perusteluissaan, että kyseisen etuosto-oikeuden käyttäminen vahvistaisi alueen ekologista verkostoa ja että kaupungin maanomistuksen lisääminen ekologisten runkoyhteyksien turvaamiseksi olisi siten merkittävä luontopositiivisuusteko. Viranhaltijat ehdottivat etuosto-oikeuden käyttämistä. Ja poliittiset päättäjät yksimielisesti kannattivat. Nyt saamme Keimolan Isosuon ja sen luontoarvot paremmin yhdistettyä Vestran Natura-kokonaisuuteen ja osaksi koko Vantaan ekologista verkostoa.
Puhe myös YouTubessa: https://youtu.be/6VztVU2tkvg