Lukiokoulutus käy kalliiksi

21.08. 2017

II-asteen koulutus sekä lukiossa että ammatillisissa oppilaitoksissa on ”ilmaista”. Tosin se ei tunnu ilmaiselta, sillä oppimateriaalit maksavat valtavan paljon. Kolmesta lapsestani nuorin aloitti juuri lukiossa ja tajusin todellakin oppimateriaalien kalleuden. Alla Vantaan Sanomiin ja Helsingin Sanomiin kirjoittamani juttu asiasta.

Pulmana on se, että suuret kustantajat, lähinnä SanomaPro ja Otava ottavat kaiken irti digitaalisista oppimateriaaleista. Paperikirja maksaa uutena noin 30 euroa. Paperikirjoilla on ollut toimivat jälkimarkkinat: olet voinut sekä ostaa että myydä käytettyjä kirjoja, jolloin oppimateriaalin on halutessaan voinut saada melko halvalla.  Tosin opetussuunnitelmat muuttuivat 2016 eikä uuden opetussuunnitelman mukaisia kirjoja ole vielä saatavilla käytettyinä.

Vastaava digitaalinen kirja maksaa 27 euroa (48 kuukauden lisenssi).  Sitä ei voi ostaa eikä myydä käytettynä. Kun lisenssi loppuu, katoaa myös sisältö – olet maksanut tyhjästä.

Meidän pitää pidentää nuorten oppivelvollisuusikää, niin että kaikki suorittavat joko lukion tai II-asteen ammatillisen koulutuksen. Mutta materiaalien kalleus on ensin saatava kuriin. Nyt juhlivat kustantajat.

http://www.hs.fi/paivanlehti/24082017/art-2000005337414.html

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista