Länsi-Vantaa on saamassa paljon

12.06. 2016

Opetustiloista on Vantaalla keskusteltu aktiivisesti jo useita vuosia, mutta opetuksen sisältö ja menetelmät ovat jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka Vantaa on yksi tärkeimmistä opetuksen uudistajista tässä maassa. Oppiminen ja opettaminen ovat muutoksessa, halusimme tai emme. Vanhoilla sisällöillä, menetelmillä ja tiloilla ei enää jatkossa selvitä.

Vantaan koulut saavat jatkuvasti kiitosta kehittämistyöstään. YLEllä esitetään Koulukorjaamo-sarjaa, jossa tutustutaan Martinlaakson lukion ja Veromäen koulun yksilöllisen oppimisen malliin. Hämeenkylän koulu oli muutama vuosi sitten vuoden koulu. Elokuvateattereissa on Michael Mooren dokumentti ”Where to invade next”, jota on kuvattu mm. Hämeenkylän koulussa.

Kaikilla on oikeus laadukkaaseen opetukseen terveissä ja tarkoituksenmukaisissa tiloissa. Vantaan kouluissa on sisäilmaongelmia, mutta niihin pyritään reagoimaan nopeasti. Rahaa ei kuitenkaan ole niin paljon, että kaikki rakennukset voitaisiin kerralla korjata. Länsi-Vantaa on tässä tilanteessa saamassa paljon:

 • Hämeenkylän koulu puretaan ja tilalle rakennetaan uusi mahdollisimman pian. Hinta-arvio yli 20 miljoonaa.
 • Pähkinärinteen koulun remontti valmistuu elokuussa 2016, kustannusarvio noin 5 miljoonaa.
 • Rajatorpan koulun korvaava uudisrakennus on tulossa 2018-2019.
 • Uomarinteen koulun laajennus 2017-2018, kustannusarvio noin 6,5 miljoonaa. Kun laajennus valmistuu, luovutaan tontilla sijaitsevasta A-rakennuksesta sekä Vaskivuoren lukion tontilla sijaitsevasta parakkikoulusta.
 • Ylästön koulun laajennus 2019, kustannusarvio noin 5 miljoonaa.
 • Aurinkokiven koulun II-vaihe, kustannusarvio noin 14 miljoonaa
 • Vantaankosken koulusta luovutaan 2019, kun Ylästön koulun laajennus ja Aurinkokivi II valmistuvat.

Aurinkokiven koulu sijaitsee Kivistössä. Alakoulu ja päiväkoti aukeavat elokuussa 2016. Vuonna 2016 alakoulussa on noin 300 oppilasta, maksimissaan sinne mahtuu 540 oppilasta. Aurinkokiven koulu korvaa Kivistön koulun, jonka opetuslautakunta päätti lakkauttaa 1.8.2016 alkaen. Aurinkokivessä erityistä huomiota on kiinnitetty rakennusaikaiseen kosteuden hallintaan.

Aurinkokivi II eli yläkoulu valmistuu 2019. Yläkoulu on tarkoitettu noin 535 oppilaalle. Aurinkokivi on monikäyttöinen palvelurakennus – siellä on mm. koulu, päiväkoti, neuvola, musiikkiopisto, kuvataidekoulu sekä lasten ja nuorten terveyspalvelut.

Vantaalla suomenkielisessä perusopetuksessa noudatetaan lähikouluperiaatetta, mikä takaa sen, että koulujen väliset erot eivät kasva ja lapsille voidaan taata turvallinen koulumatka.

Vantaalainen tulevaisuuden koulu on

 • yhtenäiskoulu (luokat 1-9)
 • monitoimitilakoulu (tilat ovat muunneltavia ja muussakin kuin opetuskäytössä)

Tags

% kommenttia to “Länsi-Vantaa on saamassa paljon”

 1. Niko Ruokolainen

  Moi, Kerrotko Ulla miten tämä mainitsemasi lähikouluperiaate aiotaan tulevaisuudessa toteuttaa sinunkin hyvin tunteman alueen, Hämevaaran osalta? Olen kiinnostunut myös, ja oikeastaan ennenkaikkea perusteista.
  Kiitoksia etukäteen!

  Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista