Lammaslammen kunto

14.06. 2024

Pähkinärinteen FB-ryhmässä kyseltiin viime viikolla Lammaslammen veden laadusta ja lammen tilasta. Selvittelin asioita Vantaan Ympäristökeskuksesta.

Lammaslammen vedenlaatua tarkkaillaan joka kolmas vuosi. Viimeisimmät tulokset ovat vuodelta 2021. Tänä vuonna on siis jälleen näytteenoton aika. Näytteitä otetaan viisi kertaa kevään ja syksyn aikana ja raportti valmistuu loppusyksystä. Tämä tarkkailu on vesistön ekologisen ja kemiallisen tilan tarkkailua (happipitoisuus, typpi, klorofylli, fosfori).

Vuoden 2021 veden laadun raportissa suositellaan, että myös veden hygieeninen laatu analysoitaisiin. Pyysin ympäristökeskusta tarkastamaan, onko veden hygieeninen laatu mitattu tänä kesänä ja jos on, niin saanko tulokset. Tämä on vielä vaiheessa. Laitan tiedon, kun saan sen.

Lammen ekokologinen ja kemiallinen tila oli huonoimmillaan vuosina 2005-2010, jolloin kesälläkin oli paljon sinilevää. Lammen tila parani 2010-luvun alkupuolella ja on säilynyt ennallaan vuodesta 2012 ja on tyydyttävä. Ruokoja niitettiin pois 2021 ja lammen ilmastusta tehdään erityisesti talvisin. Lampeen saatiin uusi ilmastuslaite keväällä 2023.

Pähkinärinne-seura ry ilmoitti viime viikolla ympäristökeskukseen lammen pohjassa mahdollisesti olevasta rojusta. Juttelin siitäkin ympäristökeskuksen kanssa. Siellä tutkitaan, olisiko lammen pohja mahdollista siivota jälleen.

Liitän tähän mukaan muutaman kohdan vuoden 2021 raportista, jossa lammen tilaa tutkittiin. Jos joku haluaa koko raportin, niin minulta sen saa.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista