Lääkäripulaan ei auta yhtiöittäminen

31.08. 2014

YLE uutisoi 29.8.2014, että Keski-Suomen perusturvan liikelaitos Saarikka selvittää lääkäripalveluiden yhtiöittämistä. Henkilöstö voisi silloin muuntaa osan palkastaan osingoiksi. Työntekijä saisi noin 30 % palkkatuloa enemmän rahaa itselleen, koska osingoista ei makseta sivukuluja. Järjestely koskisi etenkin lääkäreitä.

Lääkäripulaan ei auta yhtiöittäminen. Lääkäripula poistuu sillä, että koulutetaan lisää lääkäreitä. Mikäli jollakin muulla alalla on pulaa työntekijöistä, koulutusta lisätään. Mutta mikäli lääkäreistä on pulaa, heille vähille keksitään mitä houkuttelevampia tapoja ansaita enemmän ja tehdä vähemmän töitä ja sen jälkeen meillä on taas vähemmän työtunteja tekeviä lääkäreitä. Ministeri Rädyn perustelu verokikkailulleen oli, että hän eli elämänsä ruuhkavuosia ja halusi paremmin yhdistää työn ja perheen. Siis tehdä vähemmän töitä mutta saada kuitenkin reilusti palkkaa. Lääkäri nauttii Suomessa erityissuojelusta. Lääkäriliitto vastustaa lääkärikoulutuksen lisäämistä. Tottakai, sehän on myös edunvalvontajärjestö.

Lastentarhanopettajilla on korkeakoulututkinto, mutta huono palkka ja tärkeä työ. Peruskoulun opettajalla on korkeakoulututkinto, vaativa työ ja melko huono palkka koulutukseen nähden. Lastentarhanopettajista moni siirtyy muihin töihin huonon palkan vuoksi. Kukaan ei kehittele heille bonusjärjestelmiä tai mahdollisuutta muuntaa palkkatuloja osingoiksi. Lastentarhanopettajakoulutusta lisätään ja niin markkinat tasapainottuvat, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Usein tarjontaa on enemmän kuin kysyntää ja olemassaolevista työpaikoista kilpaillaan. Kenellekään ei makseta enempää kuin työehtosopimus määrää. Mutta kun lääkäreistä on pulaa, voi lääkäri sanella työehtojaan ja palkkaansa.

Murennamme vähitellen hyvinvointivaltiomme, mikäli verotus ei ole tasapuolista. Työtuloja ja pääomatuloja pitäisi verottaa samalla tavalla eikä mikään ammattiryhmä saisi olla erityissuojelussa. Lääkärin ammatin perusteeton status on jo syytä purkaa.

YLEn juttu kuntayhtymä Saarikasta

Tags

2 Responses to “Lääkäripulaan ei auta yhtiöittäminen”

 1. jaska

  just, mikä kirjoitus. Opettajilla on Suomen helpoin työ pisimmillä lomilla. Jos jostakin pitäisi leikat, niin opettajilta.

  Vastaa
 2. jaska

  just, mikä kirjoitus. Opettajilla on Suomen helpoin työ pisimmillä lomilla. Jos jostakin pitäisi leikat, niin opettajilta.

  Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista