Kuntalaisaloite ”Tuomelan koulun lakkautus on peruttava”

19.09. 2016

Maanantaina 19.9.2016 valtuuston käsittelyssä kuntalaisaloite ”Tuomelan koulun lakkautus on peruttava”

Puheenvuoroni valtuustossa:

Tuomelan koulu on vanha koulu, jolla on pitkä historia. Koulu on tärkeä paikka usealle hämeenkyläläiselle. Moni vanhempi, jonka lapsi oli Tuomelan koulussa, oli myös itse käynyt samaa koulua. Opetuslautakunnan päätös lakkauttaa koulu vähitellen oli iso päätös syksyllä 2013, mutta ei poikkeuksellinen. Vantaalla on ennenkin lakkautettu kouluja ja rakennettu uusia – tarpeen mukaan. Alueella asuvana olisin mieluusti suonut Tuomelan koulun jatkavan toimintaansa, mutta kun hoitaa yhteisiä asioita, on kyettävä katsomaan niitä koko kaupungin kannalta, ei vain yhden pienen alueen näkökulmasta.

Huolimatta siitä, että Tuomela on perinteikäs koulu, niin tosiasia on, että koulu on liian pieni, se sijaitsee syrjässä ja tarvitsisi peruskorjauksen. Tuomelan koulu ei vastaa opetustiloiltaan nykyaikaista koulua ja koulun tekninen kunto on Boost Brothersin tutkimuksen perusteella vain välttävä. Äkillisen korjaustarpeen riski on suuri. Käytön jäljet ja vanheneminen ovat huomiota herättäviä useissa rakennusosissa. Tuomelan koulu ei sijaitse keskeisellä paikalla kuten tekevät esim. Pähkinärinteen, Rajatorpan ja Hämeenkylän koulut.

Kuntalaisaloitteessa on yksi ainoa perustelu Tuomelan koulun lakkauttamisen perumiseen – sisäilma. Aloitteessa viitataan siihen, että ”oppilassiirtoja toteutetaan niin, että kahden sisäilmaltaan moniongelmaisen Hämeenkylän ja Rajatorpan koulujen oppilasmäärä kasvaa.” Asiahan ei enää ole näin. Hämeenkylän koulu on päätetty purkaa ja rakentaa tilalle uusi. Samoin ollaan tekemässä Rajatorpan koulun päärakennukselle. Pähkinärinnekin on juuri peruskorjattu. Mikä kaupunki satsaa niin paljon uusiin koulurakennuksiin ja vanhojen peruskorjaamiseen kuin Vantaa tällä hetkellä tekee Länsi-Vantaalla?

Opetuslautakunnan päätöksen mukaan Tuomelan koulua käytetään Hämeenkylän koulun väistötilana uudisrakennuksen valmistumiseen saakka ja sen jälkeen väistötilatarpeen mukaan vuoteen 2021 saakka, jolloin koko Lounais-Vantaan kouluverkkoratkaisut katsotaan uudelleen. Hyvä ja selkeä päätös. Vantaan virallisen väestöennusteen mukaan Myyrmäen suuralueen väestömäärä kasvaa ennustejakson 2016-2026 ajan ja väestönkasvu painottuu alueen itäosaan, Kaivokselaan ja Myyrmäkeen. Läntinenkin osa toki kasvaa, mutta maltillisesti. Vuonna 2021 on hyvä hetki katsoa, mikä on tilanne alueen koulujen suhteen.

Minun mielestäni tällä hetkellä ei ole olemassa perusteita perua Tuomelan koulun lakkautus.

 

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista