Koulutuksen kunnianpalautus

14.09. 2022

Mielipiteeni Länsiväylässä 26.9.2022 (kuvakaappauksena alla)

Kansanedustaja Mykkänen (kok) väitti, että Marinin hallituksen koulutuspoliittiset teot olisivat ristiriidassa puheiden kanssa ja että hallitus leikkaisi ensi vuonna perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen rahoituksesta 140 miljoonaa (Länsiväylä 10.9.). Lisäksi hän mainitsi kotikaupunkini Vantaan, johon leikkaukset hänen mukaansa erityisesti kohdistuisivat.

Juha Sipilän hallitus, jossa kokoomuksella oli opetusministerin salkku, leikkasi koulutuksesta 700 miljoonaa. Erityisen kovat leikkaukset kohdistuivat ammatilliseen koulutukseen (250 milj.), mutta myös yliopistoihin ja korkeakouluihin, indeksikorotusten jäädyttämiseen sekä perusopetukseen, jonka rahoitusta leikattiin 45 miljoonaa.

Marinin hallitus on lisännyt varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen pysyvää perusrahoitusta 300 miljoonaa, ammatillisen opetuksen pysyvää perusrahoitusta 291 miljoonaa ja lukiokoulutuksen 190 miljoonaa eli tehnyt todellisen koulutuksen kunnianpalautuksen. Myös ensi vuonna rahoitus kasvaa.

Vantaalaisena päättäjänä olen erityisen tyytyväinen, että perusrahoitus on kasvanut, sehän on ollut myös koko koulutusalan toive. Kuten kansanedustaja Guzenina mainitsi (Länsiväylä 14.9.), niin Marinin hallitus on panostanut myös hankerahoitukseen edellistä hallitusta enemmän ja olemme myös Vantaalla päässeet tästä nauttimaan. Rahoitus ei ole tämänkään lukuvuoden osalta loppumassa. Toiveenani on, että seuraavakin hallitus ymmärtää koulutuksen ja sivistyksen merkityksen.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista