Koulut kuntoon pitkäjänteisellä yhteistyöllä

02.02. 2017

Kuntavaaliehdokkaat Kauppinen ja Tuomela vaativat kouluja kuntoon jo ennen vaaleja ja moittivat meitä muita siitä, ettemme olisi kiinnostuneita koulujen sisäilmaongelmista (VS 1.2.). Se on pötyä. Mihinkään muuhun asiaan ei ole paneuduttu neljän vuoden aikana niin paljon kuin sisäilmaongelmiin.

Kirjoittajat penäävät oirekyselyitä kaikkiin Vantaan kouluihin. Lasten oireilut saadaan jo nyt selville kouluterveydenhuollon kautta ja henkilökunnan oireilu työterveyshuollon kautta. Lisäksi oirekyselyitä voidaan hyödyntää tarvittaessa, niin on kirjattu vuoden 2017 budjettikirjaan (s. 192).  Aika ja raha kannattaa käyttää oireilun syiden löytämiseen ja niiden poistamiseen – ja se onkin vaikeampi asia.

Suomi tuntuu olevan täynnä rakennuksia, joissa ihmiset oireilevat, mutta mitään syytä oireisiin ei löydetä.  Ei voida korjata, kun ei tiedetä, mitä pitäisi korjata. Ja vaikka korjataan suositusten mukaan, niin oireilu ei lopu. Yleensä kyse ei ole homeesta vaan jostakin muusta, mahdollisesti liimoista, lakoista, maaleista ja niiden reaktioista. Ei ole Vantaan osaamattomuutta tai välinpitämättömyyttä, etteivät asiat hetkessä korjaannu.

Kirjoittajat väittävät oirekyselyllä saatavan tilastollisesti pätevää tietoa koulujen terveellisyydestä. Koulujen terveellisyys ei selviä pelkillä oirekyselyillä, siihen tarvitaan rakenteiden tutkimista ja asioiden perinpohjaista selvittämistä. Oirekyselyiden vastaukset ovat aina henkilökohtaisia tuntemuksia.

Vantaa on aktiivisesti hakeutunut mukaan hankkeisiin, joissa sisäilmaongelmia tutkitaan uusilla menetelmillä. Kirjoittajien mainitseman Mikkolan koulun Lyyra-rakennus on mukana Aalto-yliopiston EURA-tutkimuksessa, jossa tutkitaan liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutusta sisäilmaan. Mikkolan koulun tapauksessa rakenteet on todettu kuiviksi ja sisäilma normaaliksi, mutta siitä huolimatta käyttäjät oireilevat. Tutkimuksesta saadaan tuloksia kesän korvilla.

Jokainen sairastuminen sisäilman vuoksi on turha ja henkilökohtainen katastrofi sairastuneelle. Jokaiselle oireilevalle ja sairastuneelle pitää pyrkiä löytämään terveellinen ympäristö työskennellä. Mutta emme me voi purkaa kaikkia 134 päiväkotia ja 56 peruskoulukoulurakennusta vain varmuuden vuoksi. Sisäilmaongelmat eivät poistu ennen vaaleja eivätkä heti vaalien jälkeenkään. Kyse on pitkäjänteisestä työstä – yhteistyöstä.

 

 

 

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista