Puheenvuoroni kaupunginvaltuustossa 19.8.2024:
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut
Perussuomalaisille tiedoksi, että kysyin vain ja ainoastaan omasta korruptiohistoriastani, mutta ehkä se tulee ilmi Saimenin tuoreessa kirjassa. Me voimme tehdä vaikka millaisia ohjelmia ja ohjeistuksia, mutta oleellista on, että ne sisäistetään eli henkilökunta tuntee ohjeistuksen ja että valvonta toimii. Siksi kaupunginhallituksen käsittelyssä tähän dokumenttiin lisättiin pari kohtaa. Ensinnäkin se, että ”Henkilöstöä koulutetaan riskienhallintaan ja korruption ehkäisyyn”. Toiseksi se, että sisäisen tarkastuksen valvontaraportit toimitetaan välittömästi niiden valmistuttua koko kaupunginhallitukselle ja että toimenpiteistä, joihin raporttien perusteella ryhdytään, lähetetään tieto kaupunginhallituksen puheenjohtajistolle.
Vielä muutama sana valvonnasta. Haluaisin osoittaa tämän erityisesti perussuomalaisille. Meillä on sisäinen tarkastus, joka toimii kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan apuna, meillä on ulkoinen tarkastus eli tarkastuslautakunta ja tilintarkastus. Viranhaltijoiden päätökset ovat julkisesti nähtävillä. Vantaan kaupunki on mukana avoindata.fi-palvelussa, jossa on Vantaan kaupungin palveluiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot vuodesta 2012. Mukana ovat kaikkien toimialojen ostolaskutiedot, jotka päivitetään kerran kuukaudessa. Kannattaa tutustua.
Meillä on Vantaalla väärinkäytösepäilyjen ilmoituskanava, löytyy helposti verkosta. Siellä kerrotaan, että kaupunki suhtautuu vakavasti kaikkiin väärinkäytösepäilyihin. Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen väärinkäytösepäilystä myös anonyymisti. Anonyymissä ilmoittamisessa yhteydenpito käsittelijän ja ilmoittajan välillä tapahtuu aina linkin ja koodin kautta. Ilmoituksen käsittelee Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus. Ilmoitustietoihin on pääsy vain sisäisen tarkastuksen henkilöstöllä. Ilmoituksen tiedot ovat salassa pidettäviä. Ilmoitus käsitellään aina puolueettomasti, riippumattomasti ja luottamuksellisesti. Sisäinen tarkastus voi tarvittaessa käyttää ilmoituksen paikkansapitävyyden selvittämisessä apuna asiantuntijoita. Vakavissa tapauksissa väärinkäytös saattaa siirtyä poliisin tutkittavaksi. Ilmoittajalle ilmoitetaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta, miten asia on ratkaistu tai mihin toimenpiteisiin ilmoituksen perusteella on ryhdytty.
Sisäisen tarkastuksen vuosiraportin mukaan vuonna 2023 ilmoituskanavaan tuli 31 ilmoitusta. Aiheellisia oli 11, aiheettomia 15. Viisi ohjattiin toisen tahon käsiteltäväksi. Yhden ilmoituksen osalta tehtiin laajempi tarkastus.