SDP:n Puoluekokous hyväksyi Tampereella poliittisen ohjelman ja tuli samalla hyväksyneeksi SDP:n tavoitteeksi korkeakoulujen lyhyttutkinnot: ”Otetaan käyttöön monen OECD-maan tapaan korkeakoulujen lyhyttutkinnot eli korkeakouludiplomit”.
Korkeakoulujen lyhyttutkinnot ovat kaksivuotisia tutkintoja. Itse en kutsuisi niitä korkeakoulututkinnoiksi. Niistä puhuttiin edellisen kerran vuonna 2012. Silloin niitä kritisoitiin, että ne ovat pikaopintoja ja palvelevat vain niitä tahoja, jotka näkevät opiskelijat tulevana työkarjana. Viis kypsyydestä, viis syventymisestä, viis kunnollisista taidoista ja sivistyksestä.
Silloinen professori Kari Uusikylä kuvasi tutkintoja: ”Turha idea, joka kuvaa ajan henkeä. Nopeasti ja tehokkaasti pitää tuottaa jotain, vaikka näennäisakateemisia tutkintoja. Seuraava askel tehokkuudessa voisi olla tutkintojen myyminen.”
Suomessa lyhyttutkintoja ajaa erityisesti Keskuskauppakamari, joka perustelee niitä sillä, että Suomi ei kykene ilman lyhyttutkintoja saavuttamaan tavoitetta, että puolella nuorista ikäluokista olisi korkeakoulututkinto vuonna 2030.
OECD:n tuoreimman tilaston mukaan Suomi jää alle OECD-maiden keskiarvon korkeakoulutettujen määrässä. Vertailua vääristää se, että useimmissa maissa korkea-asteeseen lasketaan myös kaksivuotiset lyhyttutkinnot. Mikäli vertailussa olisivat mukana ”oikeat” eli alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot, Suomi sijoittuisi kärkisijoille.
Ei Suomessa tarvita lyhyttutkintoja. Nyt pitäisi keskittyä olemassa olevien tutkintojen laatuun ja opiskelijoiden osaamisen vahvistamiseen. Siihen, että yhä useampi nuori pääsee opiskelemaan ilman välivuosia, siihen, että meillä on pedagogisesti pätevät opettajat ja riittävästi opetusta. Siihen, että korkeakoulujen rahoitusmittareissa otetaan huomioon tutkintojen ja tutkimuksen laatu, ei pelkkä määrä. Tutkintojemme ei pidä päätyä pilkan kohteeksi.
Puoluekokouksen päätös lyhyttutkinnoista tehtiin ilman perusteellista keskustelua ja vastoin puoluekokouksen asiantuntijavaliokunnan esitystä. Lyhyttutkinnot eivät sisälly myöskään puoluevaltuuston vuonna 2016 hyväksymään koulutuspoliittiseen ohjelmaan.