Kirjastot ovat osaamisen ja sivistyksen ylläpitäjiä

13.12. 2021

Puheenjohtaja, kuntalaiset

Totean ensiksi valtuutettu Saimenille, että Vantaan hallinto ei ole lihava. Vantaalla oli vuoden 2020 lopussa 237 000 asukasta ja 11 361 työntekijää. Espoossa oli 292 000 asukasta ja 14 951 työntekijää. Mikäli Vantaalla olisi saman verran työntekijöitä suhteessa asukaslukuun kuin Espoossa, niin meillä pitäisi olla 12 134 työntekijää eli työntekijöiden lukumäärää pitäisi lisätä 773:lla. Puhumattakaan suhteessa Helsinkiin. Silloin saisimme lisätä henkilöstöä jo muutamalla tuhannella. Ennemminkin luonnehtisin hallintoamme laihaksi.

Ja toiseksi: Vantaalla jaetaan poliittisille nuorisojärjestöille noin 10 000 euroa. Mikäli otamme huomioon myös lapsille toimintaa järjestävät poliittiset järjestöt, niin tukisumma on noin 90 000. Nämä tiedot on myös perussuomalaisten valtuustoryhmä tänään saanut kaupunginhallituksen kokouksessa. Avustuksilla on selkeät jakokriteerit. Saimen teki jälleen kärpäsestä elefantin.

Ja sitten siihen, mistä ajattelin puhua: Lapset ja nuoret ovat olleet kovilla kahden koronavuoden aikana. Kasvatuksen ja oppimisen toimialalla on ensi vuonna 4,3 miljoonaa erityistä koronasta toipumisrahaa. Rahalla saadaan mm. lisää jakotunteja, tukiopetusta, erityisopetusta, koulunkäyntiavustajia, tsemppariopettajia ja resurssiopettajia kaikille asteille. Nuorten mielenterveyteen satsataan perustamalla Länsi-Vantaalle oma Nuppi.

Välillä kyllä ihmettelen, millä tavalla toimialat keskustelevat keskenään. Kaupunkikulttuurin toimiala oli lakkauttamassa Pähkinärinteen kirjaston. Onneksi asiaan puututtiin jo lautakuntavaiheessa ja kirjasto saatiin pelastettua. Laskennallinen säästö olisi ollut 12 000 euroa. Erikoista on se, että toinen toimiala haluaa lakkauttaa kirjaston säästösyistä ja toinen on huolissaan lasten lukutaidon heikkenemisestä. Kirjastoilla ja lukutaidolla on nimittäin vahva keskinäinen yhteys.

Lukemiseen ja lukutaitoon liittyvät myös budjettiesityksessä olleet 35 000 euron leikkaukset kirjaston aineistomäärärahoihin ja 144 000 euron leikkaukset kirjastojen sunnuntaiaukioloihin. Me demarit esitimme molempien hylkäämistä. Ihan emme onnistuneet, mutta saimme kirjastoille lisää rahaa 50 000 euroa. Kirjastoilla on merkittävä rooli osaamisen ja sivistyksen ylläpitäjänä ja paitsi lasten, myös aikuisten lukutaidon edistäjänä.

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista