Kevään viimeinen valtuusto 17.6.2013

18.06. 2013

Strategiasta ja TVO:sta (Talous- ja velkaohjelmasta)

Hyväksyimme Vantaan kaupungin strategian koko valtuustokaudelle 2013 – 2016 ja totesimme, että talouden tasapainottamis- ja velkaohjelman linjaukset ovat keskeinen lähtökohta taloussuunnitelman 2014 – 2017 laadinnalle.

Uutena valtuutettuna olen halunnut tarkennuksia siihen, mitä vanha valtuusto hyväksyi, kun se hyväksyi vuosi sitten talous- ja velkaohjelman (TVO:n). Hyväksyikö se linjaukset vai hyväksyikö se myös yksityiskohtaiset toimenpiteet, joita TVO on täynnä. Omassa ryhmässä ja valtuustosalissa käydyn keskustelun jälkeen ymmärrän, että vanha valtuusto hyväksyi vuosi sitten seuraavat linjaukset:

1. Käyttötalouden toimintamenot saavat kasvaa vain 1,5 %/vuosi.

2. Bruttoinvestoinnit ovat 2014 eteenpäin max. 90 miljoonaa/vuosi  ja

3. Kaupungin velkaantumiskehitys saadaan hallintaan tällä valtuustokaudella.

TVO:ssa esitetyt (säästö)toimenpiteet tulevat ko. lautakunnan ja tarvittaessa kaupunginhallituksen päätettäviksi. Länsi-Vantaalla asuvia kiinnostaa ainakin TVO:n kohta, jossa säästöjä haetaan luopumalla Pähkinärinteen nuorisotilasta. Siihen palaamme sitten syksyllä.

Pähkinärinteen nuorisotilasta

Hyväksyimme teknisessä lautakunnassa Koivukylän uuden kauppakeskuksen rakentamisen. Kauppakeskus rakennetaan yksityisellä rahalla. Kaupunki vuokraa kiinteistöstä Koivukylän kirjastolle 1230 m2 tilat. Vuokra-aika on 15 vuotta + jatko-optio 10 vuotta. Valmistumistavoite on vuosi 2016. Vuokra on noin 287 000 €/vuosi (tämän hetken hintatasossa),  lisäksi siivous ja sähkö noin 30 000 €/vuosi. En millään ymmärrä, että toisaalla TVO:hon vedoten luovutaan ulkopuolisilta vuokratuista HALVOISTA tiloista ja toisaalla hankitaan lisää ulkopuolisilta vuokrattuja tiloja. Pähkinärinteen nuorisotilan osalta vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 3 kuukautta, Koivukylän kirjastoon sisoudutaan 15 + 10 vuodeksi. Tämä kritiikki ei tarkoita sitä, että vastustaisin Koivukylän kirjaston uusia tiloja. Mutta jokin logiikka tästä yhtälöstä nyt puuttuu.

Oopperasta

Suomen kansallisoopperan rahoitus kuumensi tunteita valtuustossa.

Taustaa: Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Suomen Kansallisoopperan käyttökustannusten rahoitusta koskevan sopimuksen vuonna 2003. Sopimuksen allekirjoittivat silloin Suomen Kansallisooppera, opetusministeriö sekä Helsingin, Espoon, Vantaan että Kauniaisten kaupungit. Sopimus oli voimassa viisi vuotta ja sitä jatkettiin edelleen viidellä vuodella. Joulukuussa 2012 Vantaa irtisanoi sopimuksen neuvotellakseen paremmista ehdoista ja pian Espoo teki saman. Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa ovat maksaneet oopperan kuluista yhteensä noin 10 %. Keskinäiset rahoitusosuudet ovat määräytyneet sen perusteella, kuinka paljon kaupungin asukkaita käy oopperassa. Vantaa on tukenut oopperaa viime vuosina noin 600 000 eurolla ja tuki on ollut sidottuna indeksiin.

Olen sitä mieltä, että Vantaan kaupungille ei pitäisi kuulua valtakunnalliseksi tarkoitetun toiminnan rahoittaminen. Oopperan rahoitus olisi tultava valtiolta tai edes kaikilta metropolialueen kunnilta. Sitä toivon jokaisen vievän eteenpäin niillä foorumeilla, missä kukin asiaan voi vaikuttaa. Olisi kuitenkin raukkamaista yhtäkkiä irtautua oopperan tukemisesta. Oopperan työntekijöistä moni asuu Vantaalla ja kaupungin saamat kunnallisverotulot heidän palkoistaan ovat suuremmat kuin kaupungin oopperalle maksama tuki. Uusi sopimus on neuvoteltu Vantaan kannalta hyvin: vuosina 2014 – 2017 tuemme oopperaa 471 782 eurolla vuodessa eikä tukea ole sidottu elinkustannusindeksiin, vaan summa on joka vuosi sama. Uusi sopimus tuo vuosittain yli 20 % säästöt vanhaan verrattaessa. Nyt on neljä vuotta aikaa saada seuraavasta sopimuksesta sellainen, että maksajia on vielä enemmän.

Kaupunginjohtaja antoi valtuutetuille kesälukemiseksi kirjan Jäävuoremme sulaa. Kirja kertoo siitä, ymmärtävätkö kaikki organisaatiossa muutoksen tarpeellisuuden ja kuinka vastarannan kiiskit/pingviinit saadaan osallistumaan muutoksen läpiviemiseen.

Kesällä aion perehtyä Vantaan talouteen ja lukea kunnolla 2012 tilinpäätöksen ja arviointikertomuksen. Mutta aion myös pyöräillä, juosta, pelata tennistä, kirjoittaa, lepuuttaa aivojani ja tutustua Vantaaseen.  Yhteyttä saa ottaa kesälläkin.

Jäävuoremme sulaa

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista