Keinotekoinen Suomen Cup

15.01. 2020

 

Keinotekoinen maastohiihdon Suomen Cup

Vantaalla järjestettiin 14. – 15.1. maastohiihdon Suomen cup –kilpailut. Arvostan latumiesten työtä ja rakastan hiihtämistä. Toivon meidän kuitenkin jatkossa tarkemmin miettivän, onko järkeä keinotekoisesti tehdä talvea, jos sitä ei oikeasti ole? Ei ole kansantaloudellisesti eikä ilmastollisesti viisasta tehdä keinotekoisesti lunta ja kuljettaa sitä paikkakunnalta toiselle. Jos taivaalta tulee vettä ja lämpötila on +6 eikä luonnonlunta ole, niin silloin kisat pitää siirtää paikkakunnalle, jossa luonto tarjoaa talvilajille sopivat olosuhteet.

Vantaan Sanomat 18.1.2020

Helsingin Sanomat 16.1.2020:

Tags

3 Responses to “Keinotekoinen Suomen Cup”

 1. Osmo Vesa

  Jääjhallit tulee sulkea, koska luonnonjäätä ei ole, uimahallit tulee sulkea, kesällä voi uida, keinonurmet voi jättää nimityksiä, kesällä voi potkia palloa ja niin edelleen. Juttusi on syrjivä talvilajien kohdalla. Toiseksi Vantaan hiihtoladun jäävät tuhansien jokamiesten/naisten käyttöön kilpailun jälkeen. En olisi uskonut, että tämän muotoista ahadasmielisyyttä on olemassa. Esimerkki: Lahden hiihtostadionin lumetuksesta maksoi tänä talvena 35 000 euroa, lähistöllä olevan tekonurmen lämmitys maksaa 45000 kuukaudessa talviaikana. Missä tämän asian kritiikkisi.

  Vastaa
 2. Jukka Salonen

  Moikka
  Luin artikkelisi HS 16.1 ja olen samaa mieltä.
  Kysyisin onko sinulla tietoa kuka tämän kustantaa? Hiihtoliitto, Kaupunki, Seura?
  Ymmärrän että on mainosta Vantaalle että meillä tapahtumia, mutta tälläisen tapahtuman arvo on minusta vitsi, huolimatta tv ajasta. Maksavaa yleisöä ei varmaan paikalle saapunut muutamaa lukuunottamatta.
  Minusta meidän pitää tukea liikuntaa mitä voi harrastaa vallitsevaan vuodenaikaan.
  Uima ym hallit auki laajemmin jos rahaa on.
  Terveisin Jukka Salonen

  Vastaa
 3. Sakari Salonen

  Kaupunginvaltuutettu Ulla Kaukola
  Onko järkeä hiihtää jos latua ei ole? Ei varmaankaan, mutta luettaessa ilmeni, että epäilitte latujen tekemisen mielekkyyttä silloin kun luonnonlunta ei ole.
  ”Ei ole kansantaloudelliseti eikä ilmastollisesti viisasta tehdä keinotekoista lunta” on ajattelemattomasti sanottu ja paikkansapitämätön väite ainakin silloin kun puhutaan pääkaupunkiseudusta.
  Tällä alueella on kymmeniä tuhansia hiihtäjiä, jotka epätoivon vimmalla hakevat mahdollisuutta hiihtämiseen. Sen voi todeta käytössä olevilla hiihtoladuilla. Nytkin Paloheinän puolen kilometrin pätkällä käy päivittäin satoja ihmisiä. Jos saadaan aikaan edes kilometrin latukierros, on kävijämäärä parhaina päivinä tuhansia. Samoin muut pääkaupunkiseudun ladut.
  Voiko enää halvempaa ja ilmastoystävällisempää liikuntamuotoa olla kuin hiihtää siellä missä suuret harrastajajoukot ovat. Hakunilan latujen hinnaksi oli arvioitu 10 000 euroa kilometri. Käyttäjämäärään nähden se on vähän. Mikä muu urheilupaikka saadaan näin halvalla ja missä käy niin paljon ihmisiä. Jos vaikka Paloheinän latujen ylläpitoon menisi talvessa 100 000 euroa, se on halvempi kuin minkään urheilu- tai uimahallin ylläpitokustannukset vastaavana aikana rakentamisesta puhumattakaan. Käyttäjämäärät ovat valtavat. Ja kun kausi loppuu, loppuvat ladun kustannukset.
  Ja siitä kansantaloudesta ja ilmastosta. Kun tehdään muutamalla kymppitonnilla latuja tänne missä suuret massat niitä käyttävät, vältytään lentämastä Alpeille tai Åreen tai Suomen Lapin hiihtokeskuksiin. Sehän vasta ilmastoa rasittaa kun väki ajaa etelästä kymmenintuhansin autoin pohjoiseen ja suuri osa käyttää lentokonetta. Hiihtomahdollisuuden puuttuessa jotkut jopa lentävät etelään talvilomillaan.
  Vaihtoehto on erittäin taloudellinen ja ilmastoystävällinen: Ei siirrellä suuria ihmismassoja kalliilla ja ilmastoa tuhoavilla menetelmillä vaan tehdään sata kertaa halvemmalla ladut tänne, missä niille on käyttöä koko ajan eikä pelkällä hiihtolomalla.
  Voisitte tasapuolisuuden nimissä käsitellä tätä asiaa uudelleen Hesarin mielipidesivulla.

  Sakari Salonen
  sakarisalonen@outlook.com

  Vastaa

Lähetä kommentti

 • %s ei julkaista