Kaikkeen ei tarvita lääkäriä

19.12. 2021

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yhä yleisempiä. Moni hakeutuu kipeän selän, jalan tai käden vuoksi lääkäriin, vaikka saisi paremman ja nopeamman hoidon fysioterapeutilta, osteopaatilta tai joltakin muulta, joka tuntee ihmisruumiin toiminnan. Esimerkiksi vain noin 10 %:iin selkäkivuista löydetään selkeä lääketieteellinen syy.

Kärsin kolme vuotta kantapään luupiikistä ja polvikivusta. Lääkäreiden hoitokeinona olivat lääkkeet, jotka poistivat kyllä kivun mutta eivät ratkaisseet ongelmaa. Syyn ongelmiini löysi lopulta ammattitaitoinen osteopaatti-fysiologi, joka kertoi, että olen kävellyt 50 vuotta väärin. Hän kehotti luopumaan korkokengistä ja siirtymään paljasjalkakenkiin sekä tekemään tietyt lihaksia vahvistavat voimisteluliikkeet. Uskokaa tai älkää, niin hänen neuvonsa ovat tehonneet eikä ongelmia enää ole. Mutta kolmen vuoden kipu oli aivan kohtuuton.

Tampereella on kokeiltu fysioterapian suoravastaanottoa yli neljän vuoden ajan. Asiakas ohjataan tuki- ja liikuntaelinsairauksissa suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärikäyntiä. Potilas saa nopean hoidon ja lääkäriaikoja vapautuu niille, jotka tarvitsevat niitä kipeämmin. Fysioterapeutti konsultoi tarvittaessa lääkäriä.

Sote-uudistus on mahdollisuus tehdä asiat paremmin ja tehokkaammin kuin ennen, mutta se edellyttää uskallusta muuttaa vanhoja toimintatapoja ja lisätä moniammatillista yhteistyötä.

Vantaan Sanomat 22.12.2021

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista