Kaavaillut säästöt opetuksesta ovat kohtuuttomia

13.08. 2012

Viikonlopun Helsingin Sanomia oli surullista lukea vantaalaisena, Vantaan saama julkisuus oli kaikkea muuta kuin myönteistä.  Lauantaina 11.8.2012 kerrottiin, kuinka keskimäärin neljä nuorta päivässä jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Esimerkkitapauksena oli vantaalainen Virva, 19 v., joka oli jo peruskoulun käytyään työkyvytön. Äiti oli yrittänyt saada tyttärelleen apua vuosia – tuloksetta.

Sunnuntain HS:ssa oli sivun juttu Vantaalle suunnitelluista koulusäästöistä. Kouluavustajien määrää ollaan vähentämässä, samoin lukiokurssien määrää, A2-kielen minimiryhmäkokoja ollaan nostamassa, koulujen johtokuntia lopettamassa jne. Samanaikaisesti toteutetaan ohjelmaa, jossa suuri osa erityisoppilaista sijoitetaan lähikouluihin. Yhtälö on mahdoton. Opetus Vantaan peruskouluissa ja lukiossa maksaa jo nyt 1 000 euroa vähemmän per oppilas kuin esimerkiksi Helsingissä.

Opetustoimi on kunnallisten palveluiden ydintoimintaa. Kouluissa tarvitaan riittävästi ihmisiä, jotka jaksavat huolehtia lapsista: opettajia, kouluavustajia, koulupsykologeja ja kuraattoreita. Lapsien ja nuorten ongelmiin täytyy ehtiä ja osata puuttua pikaisesti. Eikö ketään kiinnosta tutkimukset 90-luvun lama-ajan koulusäästöjen vaikutuksista? Lastenpsykiatri Heidi Somersalo totesi HS:ssa, että ”koulusäästöillä on suuri kansanterveydellinen vaikutus, jos ajatellaan myöhempiä sairastumisia, kuten masennusta ja käytöshäiriöitä”.

Vantaan kaavailemat säästöt opetustoimesta ovat kohtuuttomat. Säästöt jättävät apua tarvitsevat lapset ja nuoret tuuliajolle, mutta heikentävät myös Vantaan mainetta työnantajana ja vaikuttavat koulujen henkilökunnan jaksamiseen.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista