Jaetaan hyvä kaikille, ei vain harvoille

14.11. 2018

Kansanedustajaehdokas Multala (kok) hehkutti hallituksen saavutuksia (VS 10.11.). Olen niistä eri mieltä. Hallitus on harjoittanut eriarvoistavaa politiikkaa ja heikentänyt vähävaraisten asemaa.

Työllisyyden parantuminen ja bkt:n nousu ovat hyviä asioita, mutta eivät kokonaan hallituksen ansiota. Maailmantalouden nousu alkoi pari vuotta sitten ja Suomessa olisi pitänyt tehdä todella virheellistä talouspolitiikkaa, mikäli taloutemme ei olisi seurannut samaa kehitystä.

Työllisyysaste on 15-64 –vuotiaiden työllisten prosenttiosuus saman ikäisestä väestöstä. Työlliseksi lasketaan henkilö, joka tekee tutkimusviikolla tunninkin työtä. Tunnin työ ei vielä tuo elantoa ihmiselle. Työllisyysasteen nousun hehkuttamisen sijaan kannattaisikin katsoa lukujen taakse ja selvittää, riittävätkö tehdyt työtunnit itsensä elättämiseen.

Multala kehuu, kuinka ”osaajapulaa on helpotettu lisäämällä nopeasti vaikuttavia toimia toisen asteen ja korkea-asteen koulutukseen”. Hallitus on pelkästään vuonna 2017 leikannut ammatillisesta koulutuksesta 200 miljoonaa, 1 600 ammatillista opettajaa on saanut potkut. Opiskelijoiden lähiopetusta on jouduttu karsimaan niin paljon, että osaaminen vaarantuu ja opettajat uupuvat työssään.

Aikuisten pitäisi päivittää osaamistaan, mutta omaehtoista kouluttautumista on vaikeutettu. Aikuiskoulutustukiaikaa leikattiin 19 kuukaudesta 15:een. Hallitus halusi muuttaa aikuiskoulutustuen perusosan täysin lainapainotteiseksi, mikä saatiin estettyä. Perusosaa alennettiin kuitenkin 15 %. Vuorotteluvapaan ehtoja tiukennettiin.

Kun suomalaiset jaetaan kymmeneen tuloluokkaan, niin hallituksen ensi vuoden budjetti vie rahaa kahdelta köyhimmältä luokalta ja suosii hyvätuloisia. Mitä enemmän ansaitset, niin sitä enemmän hyödyt. Hallitus sallii suuryritysten, mm. Carunan, kiertävän veroja konsernin sisäisten lainojen avulla, jotta verotettava tulos näyttää pienemmältä.

Suomi voi jatkossakin olla hyvinvointivaltio, kunhan hyvä jaetaan kaikille eikä vain harvoille.

Kansanedustajan ja kansanedustajaehdokkaan Sari Multalan kirjoitus Vantaan Sanomissa 10.11.2018

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista