Intohimoiset yrittäjät luovat kasvun

10.02. 2021

VM:n raportissa (HS 8.2.) todettiin, että hyvinvoinnin ja talouden kasvu perustuvat työn tuottavuuden kasvuun. Samassa raportissa todettiin myös, että investointien vähyys on Suomen pullonkaula. VM:n virkamiehet esittivät ratkaisuksi ongelmaan paikallisen sopimisen edistämistä.

Onko ratkaisu tuottavuuden nousuun ja talouskasvuun kuitenkin aivan muualla kuin paikallisessa sopimisessa? VTT:n kysely (HS 10.2.) osoitti, että vain kolmasosa kyselyyn vastanneista valmistavan teollisuuden pk-yrityksistä haki kasvua investoimalla uuteen teknologiaan. VTT:n mukaan investointihaluttomuus heikentää suomalaisen työn tuottavuutta ja kilpailukykyä. Valmistavan teollisuuden digiloikka on tekemättä, uusien järjestelmien ja työkalujen käyttöönottoa harkitsee alle 10 % vastanneista.

Suomen Yrittäjät julkaisi oman Kasvava Suomi –tavoiteohjelmansa kaksi vuotta sitten. Siinä todettiin, että kasvua ei ole, jos yrittäjä ei investoi eikä hae yritykselleen kasvua. Suomen 300 000 yrityksestä voimakkaasti kasvuhaluisia oli alle 10 %. Ja vain puolet halusi ylipäätään kasvaa. Loput tyytyvät ja lopulta taantuvat.

Missä ovat Suomen uudet Ponsset, Vaisalat ja Kempit?  Uudet Einari Vidgrenit, Vilho Väisälät, Martti Kempit – yrittäjät, jotka yrittävät ja hyödyntävät digitalisaatiota ja uutta teknologiaa kehittäessään uusia liiketoimintamalleja? Yrittäjät, jotka kehittävät tuotteestaan palvelun ja luovat asiakkaalle uutta arvoa? Yrittäjän kuuluu yrittää eikä tyytyä ja lopulta taantua.

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista