Ilmianna opettaja osa 3

11.01. 2024

Koulua, opetusta ja opettajia vastaan hyökätään tietystä suunnasta säännöllisin väliajoin. Nyt asialla on Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila, joka kirjoittaa X:ssä mm. näin: ”Kun nimitetään vasemmistolainen opetusministeriksi, saadaan vasemmistolaista ohjelmaa opetusohjelmiin.” (Twiitti alla.)

Olen kirjoittanut asiasta jo muutaman kerran aiemminkin ja nyt on jälleen aihetta. Linkit aikaisempiin juttuihin tässä:

Ilmianna opettaja osa 2 (Tässä erityisesti vuoden takainen Salon kangaskassi-tapaus).

Ilmianna opettaja (Tämä juttu käsittelee erityisesti kolmen vuoden takaista perussuomalaisten nuorten Facebook-päivitystä, jonka kansanedustaja Jani Mäkelä jakoi ja kehotti raportoimaan puolueelle, jos törmää koulussa perussuomalaisten vastaiseen politikointiin.)

Nyt päätoimittaja Turkkila kirjoittaa X:ssä mm. näin: ”Kun nimitetään vasemmistolainen opetusministeriksi, saadaan vasemmistolaista ohjelmaa opetusohjelmiin.” (Twiitti alla.) Hän viittaa YLEn juttuun siitä, kuinka kasiluokkalaisten koulutehtäviä on pitänyt helpottaa 15 vuoden aikana. Hän ei käsittele itse asiaa eli koulutehtävien helpottamista, vaan poimii opettajan antamista aihe-ehdotuksista mielestään ”vassariaiheet”. Opettaja on kuitenkin kertonut, että kyseessä on aihe-ehdotukset, joita voi muuttaa ja muistakin aiheista voi kirjoittaa.

Yllä linkki YLEn juttuun ja alla kuvakaappaukset Turkkilan twiitistä sekä kaikista opettajan esimerkin aihe-ehdotuksista.

Koulujen päivittäinen työ ei kuulu poliitikoille. Koulujen opetusta ohjaavat Opetushallituksen hyväksymät opetussuunnitelman perusteet sekä paikalliset opetussuunnitelmat.

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa kerrotaan opetuksen tehtävistä ja tavoitteista mm. seuraavaa:

”Opetus edistää osallisuutta ja kestävää elämäntapaa sekä kasvua demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyteen. Perusopetus kasvattaa oppilaita ihmisoikeuksien tuntemiseen, kunnioittamiseen ja puolustamiseen.”

”Perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta”.

”Perusopetuksen tehtävänä on osaltaan ehkäistä eriarvoistumista ja syrjäytymistä sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa”.

Opetuksella on myös tavoitteita: Muun muassa näin sanotaan perusopetuslain pykälässä 2:

”Opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnssa sekä oppilaiden edellytyksiä osallitustua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana.”

Ilmaisuvapaus ei tarkoita sitä, että saa sanoa mitä tahansa, eikä puolueettomuus tarkoita sitä, ettei saa sanoa mitään.

Samaan aiheeseen liittyy myös Helsingin Sanomien tämänpäiväinen juttu siitä, kuinka amerikkalaisissa yliopistoissa on käynnissä poliittinen ajojahti. Maan äärioikeisto ja republikaanien ”anti-intellektuellit” yrittävät ottaa nyt yliopistotkin haltuunsa, sanoo Teemu Ruskola, joka työskentelee Pennin yliopistossa professorina. Ruskolan mielestä antisemitismisyytösten varjolla pyritään ottamaan haltuun liberaalien arvojen tyyssijat.

Sitten Turkkilan twiitti:

Ja sitten YLEn jutun esimerkin ohjeet ja aihe-ehdotukset:

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista