Hoitajien ja opettajien palkankorotusvaatimukset

19.03. 2020

Hoitajia moititaan, kun he vaativat kunnon palkankorotuksia nyt, kun koko maa on koronakriisissä. No, hoitajat ja opettajat ovat syyttömiä siihen, että sopimukset umpeutuvat 31.3.2020.

Korotusvaatimukset ovat Sipilän hallituksen syytä, jonka aikana julkista sektoria ja tavallista palkansaajaa kuritettiin oikein olan takaa. Hoitajilta, opettajilta ja muilta julkisen sektorin työntekijöiltä leikattiin tuntuvasti lomarahoja samalla kun lisättiin palkatonta työaikaa. Koko julkinen sektori oli kuin spitaalinen. Tavalliset palkansaajat tukivat yrityksiä. Nyt kriisin myötä ymmärretään, että maa tarvitsee juuri julkisen sektorin työntekijöitä, hoitajia ja opettajia.

Yrityksiä on paapottu oikein olan takaa. Siitä huolimatta investointien määrä Suomeen ei ole lisääntynyt. Tutkimukseen ja kehitykseen investoidaan 25 % vähemmän kuin vuonna 2008. Laiteinvestoinnit ovat vuoden 2008 tasolla. Osinkoja on jaettu omistajille enemmän kuin koskaan, vuonna 2019 lähes 13 miljardia. Kikyn myötä sosiaaliturvamaksuja siirrettiin työnantajalta työntekijän maksettavaksi. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on laskenut, että maksujen siirto merkitsi yrityksille yhteensä 6,5 miljardin euron tulonsiirtoa vuosina 2017–2020.

Katsoin eduskunnan kyselytuntia. Kukaan muu kuin SDP:n Antti Lindtman ei kantanut huolta palkansaajan tilanteesta. Jokaisen puheessa oli vain yritys, yritys, yritys..

Valtiolla on kaksi rahareikää yli muiden – kunnat ja eläkkeet. Moni ei tiedä, että valtio maksaa yrittäjien eläkkeitä yhä enenevässä määrin. Valtio nimittäin maksaa sen osan nyt eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeestä, johon töissä olevien yrittäjien maksamat eläkemaksut eivät riitä. Yrittäjien eläkkeellä on valtion takuu. Vuonna 2012 veronmaksajien kukkarosta maksettiin yrittäjien eläkkeitä noin 30 miljoonaa, vuoden 2019 budjetista lähes 280 miljoonaa ja vuoden 2020 budjetista jo 329 miljoonaa. Summa nousee koko ajan, koska nykyiset yrittäjät maksavat liian pieniä eläkemaksuja ja koska maksuja ei rahastoida. Noilla sadoilla miljoonilla saataisiin jo hoitajamitoitus kuntoon.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista