Havu- ja Myyrastien toiminnan on mahdollista jatkua

16.11. 2020

Vantaan Sanomat 25.11.20

Vantaan Sanomat 25.11.2020

https://www.vantaansanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/317012320

Puheeni valtuustossa 16.11.2020:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, kuntalaiset

Vantaalla on neuvoteltu sopu ensi vuoden budjetista. Se, että kyetään neuvottelemalla saavuttamaan laaja yhteinen tahto on erittäin tärkeää koronan aiheuttamassa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, joka jatkuu. Arvostan sitä. Valtuutettu Rokkasen (kok). sanoin: ”Mieluummin vastuullinen yhteistyö kuin vastuuton populismi”.

Vantaalla on 13 000 yli 75-vuotiasta, neljän vuoden kuluttua jo lähes 20 000. Ikäihmisistä huolehtiminen on meille yhä tärkeämpää paitsi inhimillisesti, niin myös talouden kannalta.

Kesäkuussa kaupunki irtisanoi sopimuksensa Myy- ja Havurastien toiminnasta vastanneen Marjatta-säätiön kanssa. Se tarkoitti, että rastien toiminta päättyisi vuoden vaihteessa. Se oli pöyristyttävä uutinen.

Myy- ja Havurasteissa käy kuukaudessa lähes 1 000 ikäihmistä. Rastit tekevät erittäin tärkeää työtä hyvin kustannustehokkaasti. Kävijöille toiminta on maksutonta.

Meidän demareiden yhtenä tavoitteena budjettineuvotteluissa oli saada Myy- ja Havurastien toiminta jatkumaan. Budjettiin on nyt lisätty 200 000 euroa tukea merkittävää yhteiskunnallisesta työtä tekeville järjestöille, jollainen Marjatta-säätiökin on. Säätiö voi nyt hakea tukea ja Myy- ja Havurastien toimintaa on mahdollista jatkaa. Toiminnan laajuuden kannalta tärkeää on, että säätiön saama avustus STEAlta (yli 100 000 e/vuosi) jatkuu.  Havurastilla on tilat, mutta tietojeni mukaan Myyrmäessä on tilaongelma. Toivon, että kaupunki omalta osaltaan tekee kaikkensa, että myös Myyrmäestä löytyvät sopivat tilat.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli artikkeli muistisairauksille altistavista tekijöistä.  Yhtenä tekijänä mainittiin sosiaalinen eristäytyminen. Jos me haluamme, että yli 75-vuotiaista yli 93 % kykenee jatkossakin asumaan kotona, niin meidän on pidettävä hyvä huoli ikäihmisistämme ennaltaehkäisevästi. Yhä useampi ikäihminen on yksinäinen. Myy- ja Havurastien ennaltaehkäisevä toiminta on äärimmäisen tärkeää.

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista