Hampaattomat ja harvahampaiset

22.08. 2022

Kaupunginvaltuuston syksyn ensimmäisessä kokouksessa oli käsittelyssä valtuustoryhmämme joulukuussa 2021 jättämä aloite hammashoidon kurjan tilanteen parantamiseksi.

Oma puheenvuoroni:

”Vastauksessa aloitteeseemme kerrotaan, kuinka keväällä on perustettu kaksi uutta hammaslääkärin ja kaksi uutta hoitajan vakanssia, jotka kaikki on täytetty. Kerrotaan, että 1.6. otettiin käyttöön palveluseteli, joka on mahdollista saada hammaslääkärin tekemän tutkimuksen jälkeen hoitosuunnitelman mukaiseen jatkohoitoon sekä lohjenneen hampaan hoitoon ajanvaraustilanteessa. Samoin kerrotaan, että syyskuussa alkaisi ulkopuolisen toimijan jononpurkutyö. Toivottavasti sen kilpailutus on saatu hoidettua kuntoon ja jononpurkutyö voi alkaa.

Aloitevastaus on kesäkuulta yli kahden kuukauden takaa. Nyt näyttää siltä, että hammashoitoon pääsyn tilanne ei ole parantunut, vaan pahentunut. Huhtikuussa -22 hoitotakuujonossa oli 1 200 potilasta, kesäkuussa 1 400. Mutta kaikkihan eivät pääse edes jonoon, koska eivät saa aikoja. Soitin itse hammashoidon ajanvaraukseen 23.3. ja jätin takaisinsoittopyynnön. Minulle soitettiin lopulta takaisin 22.4. – kuukausi soitosta. Uusimmassa Vantaan Sanomissa eräs kuntalainen kertoo odottaneensa hammashoidon takaisinsoittoa jo yli kuukauden eikä soittoa kuulu. Suun terveydenhuollon nettisivuilla kerrotaan, että ”Asiakaspalvelumme on ruuhkautunut, kiireettömän asioinnin takaisinsoitoissa ja sähköisten viestien käsittelyssä on useampien päivien viive”. Pitäisiköhän sivulle korjata, että useampien viikkojen viive tai muutaman kuukauden viive, niin tilanne olisi totuudenmukainen eikä kukaan turhaan odottaisi takaisinsoittoa. Tekisi mieleni kysyä, suhtautuuko kaupunki lainkaan vakavasti hammashoidon ongelmiin?

Tällä viikolla Hesarissa oli juttu suomalaisesta hammashoidosta viidenkymmenen vuoden takaa. Jutussa kerrottiin, että joka neljännellä suomalaisella oli vuonna 1972 tekohampaat ja että hampaattomia ja erittäin harvahampaisia oli lukematon määrä. Toivottavasti tämä viidenkymmenen vuoden takainen tilanne ei ole todellisuutta pian uudelleen.”

Valtuustoryhmämme jätti asiaan pöytäkirjalausuman: ”Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä vaatii, että hoitotakuu Vantaan suun ja terveydenhuollossa on toteuuttava lain edellyttämällä tavalla myös tulevaisuudessa, jolloin hoitotakuu tiukkenee kolmeen kuukauteen”.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista