Hallintarekisteri on kumma juttu

15.05. 2017

Hallintarekisteri kuoli ja kuopattiin jo kerran, mutta niinpä se vain jälleen heräsi henkiin. Hallintarekisteri antaisi sijoittajalle mahdollisuuden kätkeä omistuksensa kansainvälisten pankkien uumeniin, verottajan ja toimittajien ulottumattomiin.

Syksyllä 2015 alkoi kokoomuksen silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin lähtölaskenta, kun hän kertoi eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterin kannattajista. Stubb lausahti eduskunnalle, että noin 90% lausunnnon antajista suhtautuu myönteiseti hallintarekisteriin. Totuus oli lähes päinvastainen. Viranomaisista 9,5 % kannatti hallintarekisteriä, 47,6 % vastusti ja 42,9 % ei ottanut selvää kantaa. Vastustajien joukossa ovat mm. keskusrikospoliisi, valtakunnanvoudinvirasto, valtakunnansyyttäjänvirasto, verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikkö, poliisihallitus, Helsingin poliisilaitos, verohallinto, valtiovarainministeriön vero-osasto, finanssivalvonta ja oikeusministeriö varauksin.

Europarlaamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) on useasti vakuuttanut, että EU ei pakota Suomea sallimaan hallintarekisteriä. Pietikäinen on mm. parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsen. Hänen mukaansa Suomi voi jatkossakin pitää kiinni osakeomistuksen avoimuudesta.

Pietikäisen mukaan Suomessa osakkeiden omistustietojen julkisuus on nyt eurooppalaisittain huippuluokkaa.”Kun suomalainen ostaa osakkeita, tiedot niistä kirjataan Arvopaperikeskukseen. Sieltä tieto kulkee suoraan verottajalle ja on saatavilla esimerkiksi silloin, kun toimittajat haluavat selvittää päättäjien taloudellisia kytköksiä.” Pietikäisen mukaan osakeomistusten julkisuus on tehokas ase veronkiertoa vastaan sekä tärkeää yhteiskunnan avoimuuden kannalta. (HS 6.11.2014 ja HS 29.4.2017)

Miksi ihmeessä hallitus tahtoo Suomeen hallintarekisterin?

 

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista