Joulukuussa 2013 Suomen hallitus mahdollisti Fortumille sähköverkon myynnin. Luonnollinen monopoli myytiin markkinoille ja asiakkaiden rahastus alkoi. Silloinen ministeri Vapaavuori (kok.) totesi, että ”mitään hintapiikkiä ei edes pystytä rakentamaan” ja Fortumin silloinen tj. Kuula: ”Asiakkaalle kauppa näkyy lähinnä laskuttajan nimenmuutoksena”. (Taloussanomat 12.12.2013) Toisin kävi. Verkkojen myynti ja lepsu valvontamalli olivat lupa rahastaa. Ja Carunahan rahasti. Nyt uutisoidaan jälleen kunnallisten energiayhtiöiden myyntiaallosta (HS 11.12.): Kaupungit myyvät jälleen sähköverkkojaan pääomasijoittajille.
Suomi on menettänyt pelkästään Carunan verokikkailun vuoksi kymmeniä miljoonia euroja verotuloja. Caruna on hyödyntänyt mm. korkeakorkoisia konsernin sisäisiä lainoja minimoidakseen verojaan. (mm. Finnwatch.) Omistajilleen Caruna on tuonut pelkkää hunajaa: Vuonna 2023 Caruna maksoi osakkailleen osinkoja 130 miljoonaa euroa ja ilmoittaa nyt, ettei sillä ole varaa ensi vuoden investointeihin (Kauppalehti 21.3.2024)
Energiavirasto tiukensi hieman valvontamalliaan vuosi sitten – vihdoinkin. Sen vuoksi Caruna haastoi Suomen valtion välimiesoikeuteen Amerikassa ja vaatii valtiolta kahden miljardin korvauksia, koska sääntely rajoittaa sähkönsiirron tuottoja (YLE 20.9.2024).
Älkää kuntapäättäjät olko hyväuskoisia älkääkä sinisilmäisiä. Kansainväliset sijoittajat hakevat sijoituksilleen runsaita tuottoja, ei heitä kiinnosta, onko Sammatin mummolla varaa sähkön siirtomaksuun.