Tämä Caruna-tapaus eli luonnollisen monopolin (sähköverkko) myyminen on oikein oiva esimerkki täydellisestä taloudellisesta osaamattomuudesta. Pääministerinä oli myynnin aikaan Katainen (kok) ja elinkeinoministerinä Vapaavuori (kok). Caruna harrastaa sähkönsiirron kiskurihintojen lisäksi aggressiivista verosuunnittelua ja miljoonia euroja (12 miljoonaa v.2017 – lähteenä Finnwatch) yhteisöveroja jää valtiolta saamatta.
Näin kirjoitin 5.1.2014:
Valtionyhtiö Fortum myy Suomen sähköverkkonsa Suomi Power Networksille 2,55 miljardilla eurolla. Fortum ilmoittaa saavansa kaupasta vajaan 2 miljardin voiton. Suomalaiset LähiTapiola Eläkeyhtiö ja Keva omistavat yhtiöstä 20 % ja kansainväliset sijoittajat (kanadalais-australialaiset) loput 80 %. EU:n kilpailuviranomasiten ja Suomen Energiamarkkinaviraston pitää vielä hyväksyä kauppa.
En ymmärrä lainkaan, että näin tärkeä asia kuin sähköverkko myydään ulkomaille. Jos Fortum katsoo, että se ei ole saanut riittävää tuottoa sähköverkosta, kuinka joku muu viitsisi maksaa siitä niin paljon, että Fortum kirjaa lähes 2 miljardin voiton. Kansainvälisillä sijoittajilla on varmasti mielessään tuottojen hakeminen sijoituksilleen, ei hyväntekeväisyys. Sähkön siirtohinta tulee varmasti nousemaan vähitellen ja se näkyy suomalaisten sähkölaskussa. Sähköverkko on sellaista infrastruktuuria, kansallista omaisuutta, että se pitäisi ehdottomasti pitää omissa käsissä.
Juttuun olen linkittänyt vielä mukaan Helsingin Sanomien jutun (4.1.2014) Ruotsista:
”Ruotsin energiavirasto tietää, kuinka luottamus voi mennä ja sääntelyn keinot loppua, kun käy kyllin huonosti.
Tornionlaaksossa on jatkunut vuosia poikkeuksellinen riita sähkönjakelusta Övertorneåssa ja osassa Haaparantaa. Yksityisen Ekfors Kraft -sähköyhtiön omistaja kävi sitkeätä yhden miehen sotaa paikallista demarivaltaa vastaan.
Yhtiö peri sähkönsiirrosta maan kalleinta hintaa, eivätkä kunnat suostuneet maksamaan sitä. Kylänraitilta sammuivat katuvalot. Kunnat jakoivat koululaisille heijastinliivejä ja taskulamppuja.
Ekfors Kraftia uhkasi pakkolunastus, ja yhtiö ajautui konkurssiin. Lopulta toimitusjohtaja tuomittiin törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista vankeuteen.
Kaoottiselle tilanteelle saatiin jonkinlainen päätepiste vasta pari päivää sitten, kun Övertorneån kunta osti Ekfors Kraftin sähköverkon konkurssipesältä kunnan oman energiayhtiön haltuun.”
Carunan kiskurihinnat HS 28.10.2018
Esimerkki Ruotsista HS 4.1.2014
Finnwatchin raportti Carunan veronkierrosta